Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Μικρότερες οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, αλλά για λίγο…

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Χρύσωσε κάπως το χάπι, έστω και για λίγο καιρό, την τελευταία στιγμή πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η Κυβέρνηση, κάνοντας αλλαγές και τροποποιήσεις, τόσο προς την κατεύθυνση της “ελάφρυνσης” των περικοπών όσο και για να αξασφαλίσει την εσωκομματική ηρεμία.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν το ποσοστό της άμεσης μέγιστης μείωσης αποδοχών, που μπορεί να προκληθεί από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο δεν θα φτάνει το 30% όπως ξέραμε μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος ο ρυθμός ο ρυθμός απορρόφησης των όποιων επιπτώσεων δεν θα ξεκινά από το 30%, αλλά από το 25%.

Παράλληλα θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία ιδρύεται ειδικός λογαριασμός -γραμμή στον Κρατικό Προϋπολογισμό- κοινωνικής εξισορρόπησης, προκειμένου να εντάσσονται εκεί «τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής», πέραν των προβλέψεων του Προϋπολογισμού που είναι για φέτος 2.050.000.000 ευρώ από έσοδα προηγουμένων οικονομικών ετών.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στους πόρους του λεγόμενου «πράσινου ταμείου», οι οποίοι όσο διάστημα παραμένουν αδιάθετοι, θα τοποθετούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε με τον τρόπο αυτό να διευκολύνεται ο δανεισμός για αναπτυξιακούς λόγους και με αυστηρές εγγυήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η τέταρτη αλλαγή επέρχεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 37 για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ρύθμιση που προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών αλλά έπονται οπωσδήποτε της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που ρυθμίζει τις βασικές κατακτήσεις και τον κατώτερο μισθό, ισχύουν όσο διαρκεί η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση)

Αναστέλλεται δε η δυνατότητα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με διοικητική πράξη, να επεκτείνει την ισχύ μιας συλλογικής σύμβασης κλαδικής και σ΄ αυτούς που δεν την έχουν υπογράψει, δηλαδή πέρα από τα όρια της συλλογικής αυτονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτή η ρύθμιση είναι μια προσωρινή ρύθμιση που επίσης διαρκεί όσο διαρκεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:
Η καθοριστική αλλαγή στο άρθρο 37 σώζει το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της Πέμπτης;

‘Επαιξε και πάλι το χαρτί της δραματοποίησης – Γενικόλογος και χωρίς λύσεις – Έριξε πάλι τις ευθύνες στους άλλους – Πίεσε τους βουλευτές του

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε