Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μήνας και… φόρος! Τι μας περιμένει ως το τέλος του χρόνου

Μήνας και… φόρος! Τι μας περιμένει ως το τέλος του χρόνου

Λεφτά να υπάρχουν να τα… δίνουμε στο κράτος. Γιατί αυτό μας περιμένει από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο, πριν ξεκινήσει ο… επόμενος γύρος του διαρκούς φορο-τσουνάμι που περιμένει τους φορολογούμενους.

Οι παλιοί φόροι δεν μας… ξεχνούν, ούτε και οι νέοι όμως. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν στο φιρμάνι για τον ΕΝΦΙΑ του 2016, που για πολλούς θα είναι «φουσκωμένος» αλλά δεν είναι μόνο ο φόρος ακινήτων που καταδιώκει τους φορολογούμενους.

«Τρέχουν» ήδη οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος. Μέχρι τον Ιανουάριο, το κράτος ελπίζει πως θα βάλει στα ταμεία του τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ σε φόρους. Από που θα προκύψουν αυτά τα λεφτά εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις στην Εφορία; Από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τον αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά, από το χαράτσι στη σταθερή τηλεφωνία, από τους ειδικούς φόρους σε βενζίνη, πετρέλαιο (θέρμανσης και κίνησης), στο υγραέριο, στον καφέ, στα τσιγάρα. Και φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει πως ο Δεκέμβριος, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, φέρνει όπως κάθε χρόνο και τα τέλη κυκλοφορίας.

Αν τα δει κανείς ανά μήνα, πάλι ίλιγγος θα τον πιάσει! Τον Σεπτέμβριο πρέπει να πληρωθούν η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος (ή η τρίτη για όσους ξεκίνησαν να πληρώνουν από τον Ιούλιο) και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Τον Οκτώβριο η δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ, ενώ θα αυξηθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,05 ευρώ (από το 0,23 στο 0,28).

Τον Νοέμβριο, υπάρχει ΕΝΦΙΑ και μια ακόμη δόση φόρου εισοδήματος, τον Δεκέμβριο η τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας

Από τον Ιανουάριο του 2017 θα μας… βρει και το τέλος στη σταθερή τηλεφωνία και μια… ντουζίνα άλλες αυξήσεις φόρων όπως: η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα νησιά της άγονης γραμμής ενώ αυξάνονται οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα και στα τσιγάρα (και στα ηλεκτρονικά) καθώς και στον καφέ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε