Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μήνυμα αισιοδοξίας για τις μεταμοσχεύσεις

Μήνυμα αισιοδοξίας για τις μεταμοσχεύσεις

Μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους τους ασθενείς που περιμένουν μεταμόσχευση έστειλε η σημερινή εκδήλωση που οργάνωσε ο όμιλος Ξυνή σε συνεργασία με την κοινωνική οργάνωση Αγάπη.

Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος, ενώ μεταξύ των ομιλητών ο υπουργός Απασχόλησης, Ανδρέας Λοβέρδος, οι βουλευτές Έλενα Ράπτη (ιδρυτικό μέλος της κοινωνικής οργάνωσης Αγάπη) και Πέμη Ζούνη, καθώς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος. 

Ξεχώρισαν επίσης ο Αλκιβιάδης Κωτάκης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, ενώ συγκίνηση στο ακροατήριο προκάλεσε ο Κώστας Γαρμπίλας, λήπτης της καρδιάς του άτυχου Αυστραλού Ντουζόν που δολοφονήθηκε στη Μύκονο. 

Ο Κώστας Γαρμπίλας

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμα η Κέλλυ Ξυνή, γενική διευθύντρια του Ομίλου, η Ρίτα Μωραϊτάκη, πρόεδρος του 1ου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων και η ψυχολόγος Χρυσούλα Κουτελιέρη. 

Σημαντική ήταν η έρευνα που παρουσιάστηκε η οποία έγινε για λογαριασμό της οργάνωσης Αγάπη από την ALCO και αφορούσε την μεταμόσχευση στη χώρα μας. Η έρευνα, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, διεξήχθη το Μάιο του 2009 σε 1022 άτομα με βασική ερώτηση κατά πόσο γνωρίζουν τι είναι η δωρεά οργάνων. Ενώ λοιπόν το 2004 μόνο το 89,5% του πληθυσμού γνώριζε, το 2009 το ποσοστό έχει φτάσει στο 98,6%. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Σύμφωνα με αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, το 43,1% των δωρητών είναι άντρες ενώ το 56,9% γυναίκες. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 48,2% των ερωτηθέντων έγιναν δωρητές με την προϋπόθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν κάποιον συνάνθρωπό τους. Τέλος οι 9 στους 10 είναι θετικοί στο ενδεχόμενο δωρεάς οργάνων, ενώ οι 8 στους 10 ζητούν μεγαλύτερη πληροφόρηση. 

Μεγάλη σημασία είχαν και τα στοιχεία που παρουσίασε η Έλενα Ράπτη και αφορούν το σύνολο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Η έρευνα έδειξε ότι ενώ το 2007 έγιναν συνολικά 1721 μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, το 2009 ξεπέρασαν τις 3000. Παράλληλα, σύμφωνα με την κα Ράπτη, η χώρα μας βρίσκεται τελευταία σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη όσον αφορά την αναλογία δοτών, μόνο με 3% επί του πληθυσμού, την ώρα που η Ισπανία βρίσκεται στο 34%. 

Έλενα Ράπτη - Νίκος Ευαγγελάτος

Με δάκρυα στα μάτια και με το ακροατήριο να χειροκροτεί επίμονα, ανέβηκε στο βήμα ο δημοσιογράφος Κώστας Γρίμπιλας, λήπτης της καρδιάς του άτυχου Ντουζόν, η δολοφονία του οποίου στη Μύκονο συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο κ. Γρίπμιλας περιέγραψε με λεπτομέρειες την περιπέτεια της υγείας του, το πώς βρέθηκε λίγες μέρες πριν τον θάνατό του συμβατό μόσχευμα, δίνοντας έτσι μήνυμα αισιοδοξίας σε δεκάδες ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που βρίσκονταν στην αίθουσα. 

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Νίκος Ευαγγελάτος λέγοντας πως τα πραγματικά προβλήματα δε βρίσκονται στην οικονομική κρίση αλλά σε κοινωνικές ευπαθείς ομάδες παροτρύνοντας και συμβουλεύοντας όλους τους παρευρισκόμενους να γίνουν δωρητές οργάνων. 

Χρήστος Μαζάνης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε