Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Μηνύσεις και αγωγές προανήγγειλαν οι ζημιωθέντες της Ασπίς

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αλλά και το Δημόσιο στο στόχαστρο των επόμενων κινήσεων των ζημιωθέντων της Ασπίς, οι οποίοι θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την Πέμπτη στις 17:30.

Ο σύλλογος ζημιωθέντων από την Ασπίς παρέθεσε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη και προανήγγειλε την κατάθεση μηνύσεων κατά του Π. Ψωμιάδη και των μελών των διοικητικών συμβουλίων της Ασπίς και της Commercial Value και αγωγές αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των δύο εταιριών πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Οι νομικοί εκπρόσωποι του Συλλόγου, κ.κ. Α. Βγόντζας και Π. Σελέκος μίλησαν για πολιτικο – οικονομικό σκάνδαλο και εγκληματική επιχειρηματική συμπεριφορά με πολιτική ανοχή ενώ υποστήριξαν ότι η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται είναι «άδικη, αντισυνταγματική και παράλογη» και ισοδυναμεί με «ταφόπλακα» των απαιτήσεων των ασφαλισμένων, εργαζομένων και ασφαλιστών του ομίλου Ασπίς.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θ.Πετρίδης, αν δεν βρεθεί κάποια άλλη ασφαλιστική εταιρία ή Κοινοπραξία εταιριών που θα δεχθούν να πάρουν το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς, τότε η επιχείρηση θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση. Δεδομένου ότι η «μαύρη τρύπα» του ομίλου εκτιμάται σε 550 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι οι αποζημιώσεις θα είναι ανύπαρκτες.

Ο κ. Βγόντζας ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά κεφαλαίων της εταιρίας στο εξωτερικό ενώ χαρακτήρισε «light» την αντιμετώπιση του θέματος από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι η ευθύνη του Δημοσίου έγκειται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρίες λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια με πιστοποιητικά φερεγγυότητας που έδιναν οι εποπτικές αρχές. Δεν αποκλείεται επίσης να στραφεί και εναντίον προσώπων, υπηρεσιακών παραγόντων ή και πολιτικών. «Ένοχοι δεν είναι μόνο εκείνοι που πλαστογραφούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βγόντζας. «Αν έχω δώσει βεβαίωση ανύπαρκτης φερεγγυότητας είμαι και εγώ υπεύθυνος. Ο υπουργός που εποπτεύει αν γνωρίζει τι πράττω, τότε και εκείνος ευθύνεται. Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό θα φτάσουν οι έρευνες».

Ο κ. Πετρίδης είπε σχετικά ότι το Δεκέμβριο του 2007 το πιστοποιητικό που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στην Ασπίς ανέφερε ότι η εταιρία υπερκάλυπτε το περιθώριο φερεγγυότητας κατά 13 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το θέμα της Ασπίς τίθεται στο ευρύτερο πλαίσιο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και ασφαλιστικών εταιριών που αφορά μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των εταιριών στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, τον τρόπο αποτίμησης των ομολόγων του Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εταιρίες, τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων αστικής ευθύνης από τροχαία, κ.α.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε