Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μνημόνιο για τον καλύτερο έλεγχο των φυλακών

Μνημόνιο για τον καλύτερο έλεγχο των φυλακών

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στις φυλακές υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κ. Νίκο Παρασκευόπουλο και τον Συνήγορο του Πολίτη, κ. Βασίλη Καρύδη.

Η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ανεξάρτητης Αρχής περιλαμβάνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την εφαρμογή πιλοτικών δράσεων σε συγκεκριμένες φυλακές, την επιμόρφωση του προσωπικού, τη δυνατότητα προδιαβούλευσης επί σχεδίων νόμων, την έκδοση εκπαιδευτικού ή ενημερωτικού υλικού, την από κοινού συμμετοχή σε συναντήσεις με διεθνή όργανα καθώς και την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στις φυλακές, με σκοπό αφενός την τήρηση της νομιμότητας, αφετέρου την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Ήδη θεσμοθετήθηκε ο οικονομικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενισχύεται το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, προγραμματίζεται η συστηματική επιθεώρηση από Ελεγκτικά Σώματα, ενώ έχει αναπτυχθεί ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων (CPT).

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την υπογραφή υπογράμμισε ότι «η διαφάνεια στις φυλακές δεν αποτελεί μόνο εργαλείο για τον έλεγχο της διαφθοράς αλλά και βασική συνθήκη για την καταπολέμηση φαινομένων βίας και αυθαιρεσίας».

Η υπογραφή της συμφωνίας συνοδεύτηκε από επιστημονική εκδήλωση με θέμα “Φυλακές, δικαιώματα, διαφάνεια και λογοδοσία – ο ρόλος των εποπτικών μηχανισμών”.

Στην εισήγησή του, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης μίλησε για «διαφάνεια και λογοδοσία παντού, σε κάθε κελί και κάθε γραφείο».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κ. Βασιλική Κατριβάνου, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής του σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε