Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μνημόνιο ή χρεοκοπία… οι νέες εντολές ΟΟΣΑ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

«Οποιαδήποτε χαλάρωση στην εφαρμογή του Μνημονίου, θα αύξανε τον κίνδυνο χρεοκοπίας» προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του δίνοντας ταυτόχρονα 6 «εντολές» για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Βασικό συστατικό της πολιτικής που προτείνει είναι η μείωση της σπατάλης και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ενώ τάσσεται κατά της επιβολής νέων φόρων. 

Στις ετήσιες οικονομικές του προβλέψεις, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τόσο τον κίνδυνο μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων εξαιτίας των κοινωνικών αναταραχών, όσο και εκείνον που υπάρχει εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Κάνει πάντως 6 συστάσεις προς την κυβέρνηση, που εκτιμά πως εάν τις κάνει πράξη μπορεί να βγει γρηγορότερα από το «τούνελ» η οικονομία:

1. Περιορισμός της κατασπατάλησης στο Δημόσιο και μείωση της φοροδιαφυγής. Με αυτό τον τρόπο δεν θα πληγεί η ανάπτυξη, όπως θα συμβεί με περαιτέρω αύξηση των φόρων.
2. Αυστηρότερη εποπτεία στην υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για να επανέλθει η εμπιστοσύνη. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι θα πρέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να κάνει την δουλειά του εντελώς ανεξάρτητο από παρεμβάσεις.
3. Αποφασιστική καταστολή της φοροδιαφυγής, μέσω επιβολής απαγορευτικών προστίμων και διεύρυνση του θεσμού της κατοχής φορολογικής ενημερότητας για την πρόσβαση σε υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει και κοινωνική αποδοχή για το πρόγραμμα που ακολουθείται.
4. Αμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
5. Καλά στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις μία βαθύτερης ύφεσης στους εργαζόμενους.
6. Αναζήτηση από πλευράς των ελληνικών τραπεζών συνεργασιών και συγχωνεύσεων με ξένες τράπεζες, ώστε να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης:
“Κλείδωσε” η 6η δόση – “Δεν υπάρχει πια ανησυχία” είπε ο Σόιμπλε

Αυτά είναι τα σχέδια για τη νέα Ευρώπη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε