Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Μόνο στο Newsit: Ξαναβγάζουν τα τασάκια στα τραπέζια εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ

Οι επαγγελματίες δίνουν περιθώριο μέχρι την Κυριακή. Μετά θα επιτρέπουν πλέον το κάπνισμα.

Εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφετεριών είναι αποφασισμένοι να μην υπακούσουν στον νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα μέσα στα μαγαζιά τους, καθώς όπως υποστηρίζουν η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί μέσα σε στον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου τους οδηγεί στο λουκέτο.

Ο Γιάννης Χατζηαλέξης διατηρεί καφετέρια στο Μικρολίμανο όπως μας εξήγησε η απαγόρευση καπνίσματος τον έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση καθώς απασχολεί περισσότερα από 30 άτομα προσωπικό και τα έσοδα έχουν πέσει κατακόρυφα. Αυτό σε συνδιασμό με τους αυξημένους φόρους τον οδηγεί όπως λέει μαθηματικά στον οικονομικό μαρασμό.

Ο ιδιοκτήτης καφετέριας μιλά στον δημοσιογράφο του Newsit Λ. Σουχάιμπ

Χθές η Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων αποφάσισαν ύστερα από πολύωρη σύσκεψη να προχωρήσουν από μόνοι τους στην άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος αν μέχρι την Κυριακή η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει άμεσα το μέτρο και δεν τους  καλέσει να συζητήσουν λύσεις ώστε να βρεθεί μια μέση λύση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χ. Τσάκος η φορολόγηση προς τα καταστήματα πώλησης καφέ φθάνει το 38 % (ΦΠΑ- Ειδικός φόρος κατανάλωσης), το 25% του τζίρου πηγαίνει στις ΔΕΚΟ ενώ 10-15% έχει πέσει ο τζίρος των καταστημάτων λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Μπορεί οι εστιάτορες να ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να βρεθεί φόρμουλα ώστοσο το μέτρο κατά του καπνίσματος είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Newsit, προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού και θεωρείται δυναμικός αντικαπνιστής.

Πάντως ήδη σε πολλές καφετέριες το μέτρο του καπνίσματος έχει ατονήσει. Ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις είναι σαν να μην ξεκίνησε ποτέ η συγκεκριμένη απαγόρευση.

Διαβάστε επίσης
Τελεσίγραφο από τους εστιάτορες – Θα αγνοήσουν τον αντικαπνιστικό νόμο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε