Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

"Μούφα" τα περισσότερα χαλούμια - Ποιοι τρώνε το αυθεντικό

`Μούφα` τα περισσότερα χαλούμια - Ποιοι τρώνε το αυθεντικό
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2011 | 15:44
Πρώτη δημοσίευση: 28.03.2011 | 15:18

Το αυθεντικό χαλούμι πρέπει να περιέχει μεγαλύτερη χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος. 'Ομως τα περισσότερα χαλούμια που παρασκευάζονται και προορίζονται για κατανάλωση στην Κύπρο και στην Ελλάδα, περιέχουν περισσότερη ποσότητα αγελαδινού γάλακτος.

Oπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", στην Κυπρο μόνον πέρυσι παρήχθησαν 11.405 τόνοι χαλουμιού.

Το 2009 εξήχθησαν 6.670 τόνοι χαλουμιών, αξίας 41,2 εκατ. ευρώ. Παρουσίασε δηλαδή μία αύξηση της τάξεως του 17% στις εξαγωγές χαλουμιού σε σύγκριση με το 2008.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι μόνοι καταναλωτές που τρώνε σήμερα το παραδοσιακό (και πεντανόστιμο) κυπριακό χαλούμι, είναι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, που προμηθεύονται τα χαλούμια από ειδικές αλυσίδες σουπερμάρκετ, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόβειου γάλακτος.

Αυτές οι αλυσίδες σουπερμάρκετ έκαναν ειδική συμφωνία με τους τυροκόμους να παρασκευάζουν αυθεντικό χαλούμι, με πρόβειο γάλα.

Στο αυθεντικό χαλούμι, το μέγιστο ποσοστό αγελαδινού γάλακτος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 49%. Το υπόλοιπο θα πρέπει να είναι πρόβειο γάλα. Εάν εφαρμοστεί το μέτρο της παρασκευής πρότυπου χαλουμιού (κάτι που επιδιώκει η κυπριακή κυβέρνηση), τότε, όπως υπολογίζεται 18 εκατ. λίτρα αγελαδινού γάλακτος θα παραμείνουν αδιάθετα και θα πρέπει να διοχετευτούν για την παραγωγή άλλων ανταγωνιστικών προϊόντων.   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook