Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

“Μουντιάλ” λιτότητας με πρωταθλήτρια την Ελλάδα!

Η Ιταλία δεν περνάει στον
Η Ιταλία δεν περνάει στον
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συναγωνίζονται στη μείωση των δημοσίων δαπανών και στην αύξηση των φορολογικών τους εσόδων

 

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα….δημοσιονομικής μιζέριας. Μια ματιά στα αποτελέσματα των αγώνων του… Μουντιάλ των Ελλειμμάτων αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι οι «ισχυρότερες» εθνικές ομάδες είναι ευρωπαϊκές.
 
Σε μια εκτενή ανάλυση της εφημερίδας “Το Βήμα”, τονίζεται ότι το χειρότερο για την Ευρώπη είναι πως η μιζέρια των αριθμών έπαψε λόγω της κρίσης να είναι πλέον πολιτικά ανεκτή. Και αν υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, να πένονται οι αριθμοί και να ευημερούν οι άνθρωποι, όταν ο κοινός στόχος συμφωνείται να είναι η ανάκαμψη των αριθμών, τότε η ευημερία των ανθρώπων μοιραία πλήττεται. Διότι η ανάκαμψη των αριθμών προϋποθέτει… λιτότητα.
 
Εδώ και μήνες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συναγωνίζονται στην επινόηση «πακέτων» λιτότητας, μείωσης δηλαδή των δημοσίων δαπανών και αύξησης των φορολογικών τους εσόδων, για να εξορθολογικοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη. Βεβαίως η οικονομική λιτότητα ουδέποτε έγινε αδιαμαρτύρητα αποδεκτή από τις κοινωνίες. Ετσι, τα περίφημα «πακέτα» λιτότητας συνιστούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για τη… νεκρανάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος. Και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι πέρα από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις απεργίες που πραγματοποιούν, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προσώρας, τα εργατικά συνδικάτα, κινητοποιήσεις διοργανώνονται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!
 
 Από την εφημερίδα "Το Βήμα"
Ο πίνακας που ετοίμασε η εφημερίδα τα δείχνει όλα. Και φυσικά στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ Οικονομικής Κρίσης βρίσκεται η…Ελλάδα!
 
Ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων (ΕΤUC) Τζον Μονκς κατήγγειλε χθες την «επιστροφή ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου στη δεκαετία του 1930» και τόνισε ότι προχωρούν οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση μιας πανευρωπαϊκής γενικής απεργίας στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010.
 
Όπως όλα δείχνουν, το φθινόπωρο θα είναι απεργιακά θερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ως τότε όμως μεσολαβεί ένα μακρύ και καυτό (απεργιακό) καλοκαίρι. Χθες για παράδειγμα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να συντονίσουν τα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμόσουν- διότι μόλις την Κυριακή ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του ακολουθεί τον δρόμο δημοσιονομικής εξυγίανσης της Γερμανίας (δήλωσε συγκεκριμένα ότι «η προσπάθεια της Γαλλίας σε ό,τι αφορά την περιστολή των δαπανών δεν θα είναι λιγότερο σημαντική από εκείνη της Γερμανίας» ). 

Και σήμερα στην Ισπανία η Συνομοσπονδία των Συνδικάτων αποφασίζει πότε (τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο) θα κηρύξει γενική απεργία- μόλις την 5η από το 1975 οπότε αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στη χώρα!

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε