Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Μουζάλας: Θα πούμε όχι αν μας προτείνουν κέντρο υποδοχής 50.000 προσφύγων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

“Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πέσουμε πάνω σε μία τέτοια πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής, όμως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μια κωμόπολη προσφύγων”. Αυτό επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός για το Μεταναστευτικό, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας φιλοξενήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και αναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σχετικά με την δημιουργία δύο καταυλισμών προσφύγων στην Ελλάδα για 50.000 πρόσφυγες, ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία”.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη mini Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι “η μόνη συμφωνία που υπάρχει και έχει αποσπάσει τις θετικές γνώμες είναι η συμφωνία με τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία για να φτιάξουμε δύο χώρους φιλοξενίας των 8 με 10 χιλιάδων, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία”.

Στην συνέχεια ο Γιάννης Μουζάλας υπογράμμισε πως “αυτό που είχαμε σχεδιάσει για το Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη είναι τα λεγόμενα hot-spots, δύο χώροι για την ταυτοποίηση των προσφύγων, 1.500 ατόμων στο Λαύριο και 1.000 ατόμων στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό στην περίπτωση που οι εισροές στα νησιά συνέχιζαν να είναι μεγάλες”.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί από το δημοσίευμα του Spiegel αλλά και για το πως θα ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση αν το θέμα τεθεί στην σημερινή σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μουζάλας απάντησε: “Μας ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση έχει συζητήσει μόνο για τους χώρους που αναφέραμε“.

ΣΗμείωσε όμως πως “είναι μια πιθανότητα να πέσουμε πάνω σ’ αυτό το θέμα το απόγευμα στη Σύνοδο. Η απάντησή μας θα είναι όχι. Έχουμε πει επανειλλημένα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε στην χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο 60.000 ανθρώπων, για την Ελλάδα αυτό είναι μια μεγάλη πόλη. Δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα, μόνο στην Ιορδανία. Ακόμα και αν υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Tο πρόβλημα είναι πολιτικό, κοινωνικό, έχει ζητήματα διαχείρισης. Πιθανόν να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στο πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων στην Ελλάδα».

Η συνέντευξη του κ. Μουζάλα έγινε λίγες ώρες πριν την σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία θα συμμετέχουν χώρες της ΕΕ και της Βαλκανικής μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε