Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Μουζάλας για Μόρια: Αναλαμβάνουμε μέρος της ευθύνης για τους θανάτους [pics, vid]

Μουζάλας για Μόρια: Αναλαμβάνουμε μέρος της ευθύνης για τους θανάτους [pics, vid]

«Για τον χιονιά στην Λέσβο δεν φταίει ούτε η κυβέρνηση ούτε το Υπουργείο, φταίει ο καιρός. Ο υπερπληθυσμός υπήρχε», ήλωσε από τον Ελαιώνα ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ωστόσο ανέλαβε “μέρος της ευθύνης” για τους θανάτους στη Μόρια.

Στον υπερπληθυσμό που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας απέδωσε τον τρίτο θάνατο πρόσφυγα στην Μυτιλήνη ο Γιάννης Μουζαλας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διανομής λεξικών στους πρόσφυγες του Ελαιώνα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε την ευθύνη για τις συνθήκες που συνδέονται με τους θανάτους στην Μόρια διαχωρίζοντας το συγκεκριμένο περιστατικό από το θάνατο του παιδιού στην Ριτσωνα.

«Υπάρχει ένα πολύ θλιβερό γεγονός. Είμαι συντετριμμένος ως γιατρός. Η Μόρια έχει υπερπληθυσμό ο όποιος έχει να κάνει και με αυτό το θάνατο. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί», τόνισε ο κ. Μουζαλας διευκρινίζοντας πως το παιδάκι στην Ριτσωνα είναι μια διαφορετική ιστορία.

Παράλληλα, εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης της Μοριας με πρώτο την κατασκευή καταυλισμού 150 ατόμων δίπλα από το καμπ, την οποία θα επιβλέψει προσωπικά ο Γιάννης Μουζαλας, την μεταφορά προσφύγων στο πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης καθώς και την έκκληση σε συνεργασία προς τους ξενοδόχους του νησιού.

«Για τον χιονιά στην Λέσβο δεν φταίει ούτε η κυβέρνηση ούτε το Υπουργείο, φταίει ο καιρός. Ο υπερπληθυσμός υπήρχε», είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές για τη στάση των ξενοδόχων της Μυτιλήνης, οι οποίο αρνήθηκαν να εκμισθωσουν τις μονάδες τους, αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας που δεν χαρακτήρισε αυτή την πρακτική ως ρατσιστική.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασία του υπουργείου με τις ΜΚΟ ενώ έκανε λόγο και για αλλαγή στάσης από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες φέρνοντας ως παράδειγμα την άρνηση του δήμου στην Χίο να παραχωρήσει χώρο για τη δημιουργία hot spot.

Μοίρασαν λεξικά στους πρόσφυγες του Ελαιώνα

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλας μαζί με τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα Hans Rudolf Hodel βρέθηκαν στη δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα, προκειμένου να διανείμουν στους φιλοξενούμενους της δομής λεξικά σε έξι διαλέκτους (Αραβικά, Φαρσί, Σορανί, Γαλλικά, Κιρμαντζί, Ουρντού) με μετάφραση στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε