Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Μπαλώματα και στην Παιδεία – Σήμερα τελικά το νομοσχέδιο στη Βουλή

Πάνω του φαίνεται να παίρνει ο πρωθυπουργός το θέμα του επίμαχου νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει από το γεγονός οτι αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, ο κ. Παπανδρέου να μιλήσει για το θέμα στην Βουλή.

Κι άλλα βήματα πίσω, κι άλλα ράβε – ξήλωνε στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό, η συζήτηση που θα ξεκινούσε χθες Δευτέρα πήρε τελικά αναβολή για σήμερα Τρίτη αφού γίνονται παζάρια της τελευταίας στιγμής.

Ήδη η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται να αποδέχεται αλλαγές με στόχο να ψηφισθεί και από τη ΝΔ το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Οι τροπολογίες, που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο και φαίνεται να υιοθετούνται από το υπουργείο, εντοπίζονται στη σύσταση του Συμβουλίου που θα διοικεί τα ιδρύματα και θα εκλέγει τον πρύτανη.

Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε οτι θα αποτελούνταν από επτά μέλη που θα προέρχονται από το Πανεπιστήμιο, επτά εξωπανεπιστημιακά μέλη (προσωπικότητες, κλπ.) και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξάνονται τα μέλη -γίνονται οκτώ- που θα προέρχονται από το εσωτερικό των ιδρυμάτων, και μαζί με τον εκπρόσωπο των φοιτητών θα μπορούν να συγκροτούν πλειοψηφία και να εκλέγουν πρύτανη ευκολότερα.

Τα μέλη των Πανεπιστημίων θα προέρχονται από το ΔΕΠ, ακόμη και τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή, ενώ δίδονται αυξημένες αρμοδιότητες στη σύγκλητο, που θα αποφασίζει και για τα προγράμματα σπουδών.

Παράλληλα, φέρεται να δέχεται το υπουργείο Παιδείας ότι το τμήμα και όχι η σχολή θα παραμείνει βασική μονάδα, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα έχει αν εξομοιωθούν τα πτυχία των πολυτεχνείων με master, ένα αίτημα που υποβάλλεται εδώ και χρόνια στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει αποδεκτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνει πίσω η Διαμαντοπούλου – Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Παιδεία μετά τις γκρίνιες βουλευτών

600 καθηγητές προειδοποιούν: «Μην ψηφίσετε πραξικοπηματικά το νομοσχέδιο για την Παιδεία»

Πρυτάνεις: “Κλειστά από 1η Σεπτεμβρίου τα ΑΕΙ. Όχι από εμάς αλλά από την κυβέρνηση”!

Πρυτάνεις: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια

Έντονες αντιδράσεις πανεπιστημιακών για το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε