Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 11 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

“Μπαράζ” μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 04.04.2011 | 06:15
Πρώτη δημοσίευση: 03.04.2011 | 21:42

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που προχωρούν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας μειώνοντας τους μισθούς κατα μέσο όρο 10%.

Σύμφωνα με στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας 80 επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για μειώσεις μισθών κάτω απο τις κλαδικές συμβάσεις ενω παράλληλα κάνουν θραύση οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Χιλιάδες έχουν υπογραφεί με μειώσεις μισθών κατα μέσο όρο περίπου 10%.

Οι εμπειρογνόμωνες του υπ. εργασίας εκτιμούν οτι μέσω των ατομικών συμβάσεων οι επιχειρήσεις παρακάμπτουν τις δυσκολίες που παρουσιάζει η υπογραφή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Ετσι, μειώνουν τους μισθούς και κόβουν υπερωρίες, χωρίς να εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες με τις υπηρεσίες του υπ. εργασίας και ταυτόχονα αποφεύγουν τη μετωπική αντιπαράθεση με τα κλαδικά συνδικάτα.

Οι εργαζόμενοι, υπο την απειλή του λουκέτου της επιχείρησης ή των απολύσεων, αναγκάζονται να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, χωρίς να υπάρχουν σχετικές αναφορές στην επιθεώρηση εργασίας.

Τα συνδικάτα εκφράζουν φόβους οτι μετά το δίμηνο Απριλίου – Μαίου, που οι επιχειρήσεις κλείνουν τους ισολογισμούς τους, δηλαδή απο τον Ιούνιο θα υπάρξουν μαζικές αιτήσεις εταιριών για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook