Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μπεν Νίνταμ: “Η λύση του μυστηρίου βρίσκεται στην Κω”

Μπεν Νίνταμ: “Η λύση του μυστηρίου βρίσκεται στην Κω”

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Μπεν Νίνταμ στην Κω. Ο μικρός Μπεν ήταν μόλις 21 μηνών όταν εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1991, με την υπόθεση να προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον και τότε και τώρα.

Δυο από τους “πρωταγωνιστές” των νέων ερευνών που γίνονται στην Κω είναι δυο Έλληνες ερευνητές της βρετανικής αστυνομίας, ο Θανάσης Φουρλής και ο Πάνος Δέδες. Στάλθηκαν στο ελληνικό νησί για να συμμετάσχουν στις έρευνες, μετά τις ενδείξεις ότι ο Μπεν είναι ζωντανός, μαζί με άλλους εννέα Βρετανούς αστυνομικούς.

Και οι δυο, όπως αναφέρουν μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, πιστεύουν ότι η λύση του μυστηρίου βρίσκεται στην Κω, εκεί απ’ όπου εξαφανίστηκε πριν από 25 χρόνια ο μικρός Μπεν. Και εκεί, τις επόμενες δυο εβδομάδες, θα αναζητήσουν τη λύση του μυστηρίου.

Ο Θανάσης Φουρλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται για τη βρετανική αστυνομία και τον τελευταίο ένα χρόνο έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στην υπόθεση του Μπεν. «Οι Βρετανοί δεν σταμάτησαν ποτέ τα τελευταία 25 χρόνια να ερευνούν την εξαφάνιση. Ο Μπεν χάθηκε στην Κω και στον τόπο αυτό πιστεύουμε ότι βρίσκεται η λύση του μυστηρίου. Αναζητούμε ανθρώπους που εκείνη την εποχή μένανε στο νησί και μπορεί να γνωρίζουν κάτι. Σίγουρα υπάρχει κάποιος ή κάποια που έχει πληροφορίες να μας δώσει. Τους εγγυόμαστε την εχεμύθεια και τη μυστικότητα που απαιτείται για να μη διστάσουν να έρθουν σε εμάς. Το 2012 οι Βρετανοί είχαν πάρει δείγματα εδάφους για να τα εξετάσουν στα εργαστήρια. Αυτή τη φορά δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Επικεντρώνουμε τις έρευνες στη συλλογή πληροφοριών. Δεν ξέρω αν ο Μπεν ζει, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να το αποκλείσω», λέει ο Έλληνας αστυνομικός.

Ο δεύτερος Έλληνας ερευνητής είναι ο Πάνος Δέδες, ο οποίος κατάγεται από τον Πειραιά και υπηρετεί τα τελευταία 20 χρόνια στη βρετανική αστυνομία. Λόγο του ελληνικού ενδιαφέροντος του θέματος έχει ασχοληθεί επισταμένως με την πολύκροτη υπόθεση.

Επικεφαλής των ερευνών είναι ο υπαστυνόμος ντετέκτιβ Jon Cousins, ο οποίος συμμετείχε και στις έρευνες που είχαν γίνει το 2012. Ένα από τα σενάρια που θέλει να εξετάσει ο επικεφαλής των ερευνών είναι το να είναι ζωντανός ο Μπεν και να βρίσκεται ανάμεσα στους νεαρούς κατοίκους που μεγάλωσαν στην Κω, χωρίς να ξέρει την πραγματική του ταυτότητα.

Ο παππούς του Μπεν, Έντι Νίνταμ κατά τις έρευνες του 2012 - Φωτογραφία αρχείου Reuters

«Έχουμε δείγμα DNA του Μπεν και θα είναι εύκολο να διαπιστώσουμε αν είναι αυτός», λέει και τονίζει πως αν βρεθεί ζωντανός, η απόφαση για το τί θα γίνει από εκεί και πέρα θα ανήκει στην ίδιο. «Δεν θα υπάρξει καμία πίεση. Θέλουμε απλά να μάθουμε τι συνέβη. Καταλαβαίνουμε πως κάποιος που έχει αμφιβολίες για το ποιος είναι, ίσως νιώθει νευρικός για το τι μπορεί να συμβεί στον ίδιο και την οικογένειά του. Η ερώτηση που θα ήθελα να απευθύνω είναι: θα μπορούσες να είσαι ο Μπεν; Όταν ήσουν παιδί είχες ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια; Αμφιβάλλεις για το ποιοι είναι οι γονείς σου ή ίσως έχεις διαφορετική εμφάνιση απ’ αυτούς; Υπάρχουν φωτογραφίες από τα παιδικά σου χρόνια;», πρόσθεσε.

Μεταξύ των πληροφοριών που εξετάζονται είναι αυτή που ήθελε ζευγάρι από τη Σουηδία που έμενε σε ξενοδοχείο του νησιού την περίοδο της εξαφάνισης να αναζητούσε παιδί για υιοθεσία. Στο μικροσκόπιο έχει μπει ξανά ανώνυμο τηλεφώνημα που είχαν δεχτεί στο παρελθόν αστυνομικοί, σύμφωνα με το οποίο «ο Μπεν ζει, έχει το όνομα Ανδρέας και τον φροντίζει στην Ελλάδα κάποιος Νίκος».

Οι αριθμοί στους οποίους μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες που γνωρίζουν οτιδήποτε για την υπόθεση είναι: 6951040208 και 6951040217 (ελληνικά – αγγλικά) και 6951040226 (αγγλικά).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε