Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Μπλάκ – άουτ” στα αεροδρόμια ταλαιπώρησε τους επιβάτες

Δεν πετούσαν αεροπλάνα από τις 08.25 το πρωί και για δύο ώρες σε κανένα αεροδρόμιο της χώρας καθώς έπεσαν οι συχνότητες επικοινωνίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Αποκαστάθηκαν οι πτήσεις μετά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστησαν ταξιδιώτες λόγω τεχνικού προβλήματος στις επικοινωνίες. Οπως είπε στο Newsit εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας διορθώθηκε το πρόβλημα που προέκυψε στις συχνότητες.

Όλα είχαν ξεκινήσει στις 08:25 το πρωί. Για περίπου δύο ώρες περίπου 25 αεροπλάνα παρέμειναν καθηλωμένα στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος ενώ αλλα τόσα μπλοκαρίστηκαν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Αεροπλάνα που έρχονταν προς την Ελλάδα ενημερώθηκαν για να αλλάξουν προορισμό ή ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην προσγειωσή τους.

Το πρόβλημα ήταν στο σύστημα VAR-VCS, δηλαδή την Ηλεκτρονική Υποστήριξη Συχνοτήτων Πύργου Ελέγχου και Κυβερνητών αεροσκαφών. Στο σύστημα αυτό έγινε μπλακ άουτ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ασφαλής επικοινωνία μεταξύ πύργου ελέγχου και αεροπλάνων.

Μιλώντας στο Newsit ο πρόεδρος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κ. Άγγελος Σωτηρόπουλος,ανέφερε οτι οι πτήσεις άρχισαν να γίνονται με εφεδρικές συχνότητες,ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των αεροπλάνων που απογειώνονται είναι τουλάχιστον 50 με 80 ναυτικά μίλια.

Ακούστε τον κ. Σωτηρόπουλο

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Γιάννης Κουρμουλάκης, το σύστημα αυτό κατέρρευσε γιατί δεν γίνονται συχνά συντηρήσεις λόγω έλλειψης χρημάτων.

Μάλιστα φαίνεται πως ξεσπάει και πόλεμος μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και κράτους. Ο κ.Κουρμουλάκης κατηγορεί την κυβέρνηση πως η υπηρεσία είναι διαλυμένη και πως ένας από τους λόγους που έκαναν απεργία πριν από ένα μήνα ήταν και αυτός. Υπενθυμίζουμε ότι στα μέσα Ιουλίου οι Ελεγκτές είχαν προχωρήσει σε λευκή απεργία προκαλώντας χάος σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και ταυτόχρονα και στον τουρισμό.

Όπως διαβεβαίωσε η ΥΠΑ δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια των πτήσεων.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε