Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

“Να μην διώκονται ποινικά τα μη εκτελεστικά μέλη των ΔΣ των εταιρειών”

“Να μην διώκονται ποινικά τα μη εκτελεστικά μέλη των ΔΣ των εταιρειών”

Την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης ώστε να μη διώκονται ποινικά τα μη εκτελεστικά μέλη των ΔΣ των εταιρειών τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος.

Την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρερμηνείες του νόμου που διέπει τη σύσταση των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών και τις αρμοδιότητες των μελών τους, επισημαίνει με επιστολή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Κ. Μίχαλος.

Στην επιστολή τονίζεται ότι σήμερα διώκονται ποινικά ακόμη και τα μη εκτελεστικά μέλη των ΔΣ των εταιρειών, παρά το γεγονός ότι δεν ασκούν καμία διαχειριστική πράξη της εταιρείας και κατά συνέπεια δε φέρουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς αποθαρρύνονται τα φυσικά πρόσωπα να στελεχώσουν τα ΔΣ των επιχειρήσεων σε θέσεις μη εκτελεστικών μελών.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι “πρόκειται για ζωτικής σημασίας ζήτημα που έχει ενσκήψει το τελευταίο διάστημα και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη σύνθεση και λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις διώξεις που υφίστανται τα μη εκτελεστικά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων για παρατυπίες και παρανομίες που διαπιστώνονται κατά την άσκηση θεμάτων διοίκησης των εταιρειών.

Σύμφωνα όμως με το άρθρο 3 παρ. 1 του νόμου 3016/2002: Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη. Εκτελεστικά μέλη θεωρούνται αυτά που απασχολούνται με τα καθημερινά θέματα διοίκησης της εταιρείας, ενώ μη εκτελεστικά τα επιφορτισμένα με την προαγωγή όλων των εταιρικών ζητημάτων.

Όπως προκύπτει από την ανωτέρω διάταξη, την ευθύνη για τη διοίκηση και τη διαχείριση των εισηγμένων εταιριών, φέρουν αποκλειστικά και μόνο τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία ορίζονται ρητώς από αυτό και τα οποία ασκούν πράξεις διοίκησης, διαχείρισης, εκπροσώπησης και δέσμευσης της εκάστοτε εταιρείας.

Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν ασκούν ουδεμία διαχειριστική πράξη της εταιρείας, δεν φέρουν οιαδήποτε ποινική ευθύνη.

Σας γνωστοποιώ ότι υπάρχουν και σχετικές δικαστικές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων (ΕΕμπΛ 2003/228, 1062/2010 Πλημ. Θήβας), όπως και σχετικές ερμηνείες του νόμου (βλ. και Λ.Ι. Αθανασίου, Εισαγωγή Μη Εκτελεστικών Μελών στο ΔΣ Εισηγμένων Εταιρειών: Υποχρεώσεις και Ευθύνη).

Καθώς σήμερα, το φαινόμενο απόδοσης ποινικών ευθυνών, σε ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ εισηγμένων εταιρειών τείνει να λάβει μορφή χιονοστιβάδας, αποθαρρύνοντας έτσι τα φυσικά πρόσωπα να αναλαμβάνουν σχετικές θέσεις, θα σας παρακαλούσαμε όπως προβείτε στην προώθηση σχετικής διευκρινιστικής νομοθετικής ρύθμισης που δε θα επιδέχεται ουδεμίας παρερμηνείας για το ότι τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ των εταιρειών δε φέρουν καμία ευθύνη για τις πράξεις διοίκησης, διαχείρισης, εκπροσώπησης και δέσμευσης της εκάστοτε εταιρείας” καταλήγει η επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίχαλος: Εξευτελιστικοί οι μισθοί στην Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε