Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ναυτικοί: Μη μας κόβετε άλλο τους μισθούς

Έντονα αντιδρούν οι ναυτικοί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, αλλά και αυτοί της διοίκησης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), λόγω τη απόφασης του υπουργικού συμβουλίου να περικόψει κι άλλο τις συντάξεις τους κατά 7%, αναδρομικά από την αρχή του χρόνου.

Στη σημερινή του συνεδρίαση, το εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου του Ταμείου Χρήστου Φωτίου, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να μη προχωρήσει στη νέα περικοπή των συντάξεων των ναυτικών κατά 7%.

«Αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας υπενθυμίσουμε ότι με τη μείωση αυτή -εφόσον υλοποιηθεί- και αφού έχουν ήδη προηγηθεί σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις των ναυτικών- οι άνθρωποι αυτοί θα περιέλθουν σε δεινή οικονομική κατάσταση και ζητούμε από την κυβέρνηση να μη προχωρήσει σε νέα περικοπή των συντάξεων», τονίζεται στο ψήφισμα, που αναμένεται να αποσταλεί προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τα αρμόδια υπουργεία.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει περιέλθει καμία εγκύκλιος ή υπουργική απόφαση που να ανακοινώνει την νέα περικοπή των συντάξεων, ο κ. Φωτίου τονίζει πως όταν αυτή φτάσει τότε θα είναι αργά αφού θα είναι υποχρεωμένος να την εφαρμόσει, καθώς ως πρόεδρος του ΝΑΤ υποχρεούται να εφαρμόζει τις εκάστοτε υπουργικές αποφάσεις και την κείμενη νομοθεσία που ψηφίζει η ελληνική Βουλή.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση για βάρβαρη και ανάλγητη πολιτική έξω από κάθε έννοια δικαίου, που υποτάσσεται στα κελεύσματα της τρόικας και των δανειστών, και τονίζει ότι οι απόμαχοι ναυτικοί έχουν περιέλθει σε τριτοκοσμικά επίπεδα.

«Οι Έλληνες ναυτικοί και ναυτεργάτες έχουν καταβάλει υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα σε συνάλλαγμα και ως ανταμοιβή εισπράττουν σήμερα κουτσουρεμένες συντάξεις, ενώ η κυβέρνηση αγνοεί την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος και την προσφορά του Έλληνα ναυτεργάτη στην ελληνική ναυτιλία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Οι μέχρι στιγμής περικοπές των παροχών κοινωνικοασφαλιστικού περιεχομένου των ναυτεργατών σύμφωνα με το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ είναι:

* Εισφορά αλληλεγγύης 6- 14% ανάλογο με το ύψος της σύνταξης.

* Μείωση 6- 10% της σύνταξης στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών

* Περικοπή του αφορολογήτου ποσού (από 8.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ) από 01-01-2012.

* Περικοπή 20% στις συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ και πρόσθετη περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 15%- 40%.

* Κατάργηση του Ν.3075/2002 και αναπροσαρμογή συντάξεων του ΝΑΤ με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ακτοπλοΐα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κόβουν πάλι τις συντάξεις ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ – Έρχεται μαχαίρι 10-20% σε κύριες και επικουρικές – «Τσεκουρώνουν» και το εφάπαξ!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε