Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέα αποτυχία – 3,6 δισ. η τρύπα στα έσοδα – Στο πουθενά όσα πληρώνουν οι Έλληνες

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Παρά τα χαράτσια, παρά τις έκτακτες εισφορές, παρά τις αυξήσεις σε έμμεσους και άμεσους φόρους η “τρύπα” δεν κλείνει,

αντίθετα μιλάμε πλέον για πλήρη αποτυχία όλων των μέτρων καθώς με τον Έλληνα να έχει γονατίσει στην κυριολεξία από τους φόρους το κράτος κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά του κατά μόλις 0,8%, ενώ η περιβόητη μείωση της σπατάλης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση μεταφράζεται σε 5,2% αύξηση των δαπανών!

Ακόμη και τα κέρδη που μετράει η Κυβέρνηση τα μετράει με βάση τις δυο αναθεωρήσεις (μετά από αντίστοιχες αστοχίες) των στόχων.

Ενώ αρχικός στόχος ήταν να έρθουν στα κρατικά ταμεία 38,59 δισ. ευρώ, τελικά το κράτος κατάφερε να εισπράξει μόνο 34,98 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το 2010, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,2 %. Ωστόσο, το υπουργείο σε ανακοίνωση του υπολογίζει τις επιδόσεις του σε σχέση με τα αναθεωρημένα κατά δεύτερη συνεχή φορά στοιχεία –στόχων για έσοδα και δαπάνες (μία φορά στο μεσοπρόθεσμο και τώρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012).

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρ’ όλα αυτά αυξήθηκε κατά 15,1% σε σχέση με το 2010 στο εννεάμηνο φτάνοντας στα 19,16 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του χρόνου δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 22,5 δισ. ευρώ.

Δείτε μονάχα δυο στοιχεία. Γιατί αυξήθηκαν οι δαπάνες:

-Αυξήθηκαν οι επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.862 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, μειώθηκαν οι μισθοί, λόγω μέτρων, οι εισφορές μειώθηκαν και έτσι το κράτος χρειάζεται να βάλει χρήματα.
-Αυξήθηκαν οι εισφορές στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 306 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή μετά τα μέτρα που έφεραν εκτίναξη της ανεργίας και πάλι το κράτος αναγκάζεται να πληρώσει επιπλέον επιδόματα.

Με λίγα λόγια παίρνουμε το ένα μέτρο και για να το στηρίξουμε βάζουμε ένα φόρο!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε