Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νέα διαδικτυακή απάτη κατά του ΙΚΑ – Οι κομπίνες των επιτήδειων για να κλέβουν εκατομμύρια από το Ίδρυμα

Νέα διαδικτυακή απάτη κατά του ΙΚΑ – Οι κομπίνες των επιτήδειων για να κλέβουν εκατομμύρια από το Ίδρυμα

– Στην υπόθεση εμπλέκεται 42χρονος λογιστής από την Πτολεμαϊδα
– Δήλωναν εικονικούς εργαζόμενους και λάμβαναν μισθούς και δώρα χωρίς να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές
– Η ζημιά για το ΙΚΑ ξεπερνά τις 40.000 ευρώ
– Συνολικά από τις απάτες σε βάρος του ΙΚΑ η ζημιά ξεπερνά κατά πολύ τα 3 εκ. ευρώ!

Ακόμη μία περίπτωση διαδικτυακής απάτης σε βάρος του ΙΚΑ ήρθε στο φως από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι έρευνες ξεκίνησαν ύστερα από σχετικές καταγγελίες δύο Υποκαταστημάτων του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις και σύμφωνα με αυτές άγνωστα άτομα είχαν υποβάλλει μέσω του διαδικτύου ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Με αυτό τον τρόπο, είχαν δηλώσει εικονικά, αλλοδαπούς και Έλληνες ως εργάτες οικοδομικών έργων και ημέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι εικονικά δηλωμένοι εργάτες λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις όλες τις υπόλοιπες παροχές όπως δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, χωρίς ποτέ όμως να καταβάλλονται οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.

Το πρόσωπο “κλειδί” για τη συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται να είναι ένας 42χρονος ιδικτήτης λογιστικού γραφείου στην Πτολεμαϊδα. Κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε έρευνα παρουσία Εισαγγελέα κατά και κατασχέθηκαν ένας σκληρός δίσκος Η/Υ και 5 εκτυπωμένες σελίδες από ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου, οι οποίες περιλαμβάνουν κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του φορέα, για την υποβολή ενσήμων σε άτομα που φέρονται ότι εργάζονταν στα επίμαχα οικοδομικά έργα, καθώς επίσης και ηλεκτρονικά μηνύματα του φορέα για την απενεργοποίηση αυτών των κωδικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ζημιά για το Ικα από τη συγκεκριμένη απάτη φαίνεται να ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Το προανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τον 42χρονο ιδιοκτήτη του λογιστικού γραφείου, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη βιομηχανία αναπήρων τυφλών και μαιμού συνταξιούχων που εχει στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Την πρωτιά φαίνεται πως κατέχει ο νομός Ηρακλείου Κρήτης όπου απο τα 5000 άτομα που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα οι μισοί έχουν δηλώσει βαριά αναπηρία ενώ περίπου 100 άτομα έπαιρναν επιδόματα νεκρών! Ανάλογα υψηλά ποσοστά εμφανίζονται και σε Χανια, Γρεβενά, Πρέβεζα και Εβρο.

Τα ποσοστά ρεκόρ των τυφλών που εμφανίζονται στη χώρα μας έχουν κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχες. Την Δευτέρα κλιμάκιο του ΙΚΑ θα βρίσκεται στη Χιο όπου από τους 800 δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων οι 450 παίρνουν επίδομα τυφλών. Επίσης στη Ζακυνθο από τα 680 άτομα που έπαιρναν το επίδομα οι 600 διαπιστώθηκε ότι δεν το δικαιούνταν.

Οι αρμόδιες αρχές στρέφουν τις έρευνές τους σε κυκλώματα που κρύβονται πίσω απο τις απάτες με συντάξεις και επιδόματα. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις στελεχών του Ι.Κ.Α. οι συνολικές ζημιές που έχει υποστεί το Ίδρυμα ξεπερνούν τα 3.040.000 ευρώ, και οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλη εταιρεία πολυτελών υποδημάτων και ενδυμάτων “έβαλε” μέσα το ΙΚΑ 5 εκατ. ευρώ! – Πως είχαν στήσει την κομπίνα!

Νησί «τυφλών» και η… Χίος

Επί ένα χρόνο έκλεβαν ασύστολα το ΙΚΑ – «Ασφάλιζαν» αλλοδαπούς αλλά έβαζαν στην τσέπη τους εισφορές κι επιδόματα – Πάνω από 3 εκατ. ευρώ η ζημιά



Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε