Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέα δομή διοίκησης στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το σχέδιο Βενιζέλου,προβλέπει έναν Α/ΓΕΕΘΑ ,απόλυτο άρχοντα όλων των κλάδων.

“κάθετη δομή” διοίκησης των ελληνικών ΕΔ,που παρουσίασε σε γενικές γραμμές ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος,θα χρειαστεί πολύ χρόνο υπομονή και επιμονή για να αποδώσει. Η βαθιά ριζωμένη νοοτροπία των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών κάθε κλάδου,ότι ο καθένας διοικεί το “μαγαζί” του,δηλαδή το επιτελείο του,είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί.

Το σχέδιο Βενιζέλου,προβλέπει έναν Α/ΓΕΕΘΑ ,απόλυτο άρχοντα όλων των κλάδων,έναν αρχηγό που μάλλον θα έπρεπε να φέρει πλέον το τίτλο “Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων”. Επειδή όμως ο τίτλος αυτός ,φέρνει στο νου την εποχή της Δικτατορίας,όταν υπήρχε Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων,η όποια αλλαγή τίτλου,αποκλείεται.

Μέχρι σήμερα ο κάθε αρχηγός Γενικού Επιτελείου είχε απόλυτες διοικητικές και επιχειρησιακές εξουσίες στις δυνάμεις του. Ο Α/ΓΕΕΘΑ,μπορεί να μετατρεπόταν σε Αρχιστράτηγο σε περίοδο κρίσης,αλλά ουσιαστικά την επιχειρησιακή διοίκηση την ασκούσαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων,με τον Α/ΓΕΕΘΑ να παίζει το ρόλο συντονιστή. Επίσης κάθε αρχηγός είχε την αρμοδιότητα να συντάσσει ανεξάρτητο πρόγραμμα εξοπλισμών. Το μοντέλο είχε κριθεί αποτυχημένο,ειδικά κατά τη διάρκεια του χειρισμού της κρίσης των Ιμίων αλλά και μετά όταν άρχισε το “τσουνάμι” αγοράς οπλικών συστημάτων όπου όποιος ήθελε ,παράγγελνε ότι του ερχόταν στο μυαλό!

Παρόλα αυτά ,κάθε απόπειρα αλλαγής του καθεστώτος διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων,συντριβόταν πάνω στις αντιδράσεις των τριών επιτελείων (ΓΕΣ-ΓΕΑ-ΓΕΝ),τα οποία αρνούνταν πεισματικά να παραχωρήσουν οποιαδήποτε αρμοδιότητα στο ΓΕΕΘΑ,πιστεύοντας ότι έτσι οι αρχηγοί τους θα μετατραπούν σε “ορτινάτσες” του εκάστοτε Α/ΓΕΕΘΑ.

Ακόμη και σήμερα το εγχείρημα Βενιζέλου,πέρασε από 40 κύματα και πολλές τρικυμίες,αντιπαραθέσεις και διαφωνίες,μέχρι τουλάχιστον να ανακοινωθεί. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι αργά τη νύχτα χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος έσβηνε και έγραφε το σχετικό με τη νέα δομή διοίκησης κείμενο. Αν τελικά το σχέδιό του υλοποιηθεί τότε ο Α/ΓΕΕΘΑ,θα είναι ο απόλυτος ένστολος άρχοντας του Πενταγώνου και ο μοναδικός συνομιλιτής του εκάστοτε υπουργού Άμυνας.

Οι υπόλοιποι αρχηγοί θα τεθούν υπό τις διαταγές του σε επιχειρησιακό κυρίως επίπεδο. Όσο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αγγίζει τη τσέπη όλων μας; Θα συντάσσεται από το ΓΕΕΘΑ,το οποίο θα συγκεντρώνει τις προτάσεις και τις απαιτήσεις των Γενικών Επιτελείων και θα διαμορφώνει ένα ενιαίο πρόγραμμα εξοπλισμών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε