Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νέα μέτρα 6,5 δισ. για… τη στήριξη Μέρκελ-Σαρκοζί;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Αν μετατρέψουμε τη χθεσινή 25λεπτη τηλεδιάσκεψη σε εικόνα τότε μάλλον θα είναι η εξής: Με το ένα χέρι Μέρκελ-Σαρκοζί μας χτύπησαν φιλικά στην πλάτη και ταυτόχρονα έβαλαν το άλλο χέρι στην τσέπη μας.

Το τραγικό είναι ότι οι δύο ισχυροί έμαθαν το νέο χαράτσι πριν ακόμη κι από μας που θα το πληρώσουμε!

Πιο τραγικό όμως είναι το γεγονός ότι ακόμη και … με τα μέτρα που ξέρουμε ότι μας πήραν ο “λογαριασμός” των απαιτήσεων που έχουν από την Ελλάδα δεν βγαίνει και έτσι μάλλον έρχονται και νέα.

Ας δούμε τι μας παίρνουν απ’ την τσέπη για να μας δώσουν κι άλλα δάνεια.

5,4 δισ θα φτάσει το χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ εφέτος και του χρόνου. Εκεί που γνωρίζαμε για 4 δισ. βγήκαν απ’ την τσέπη μας επιπλέον 1,4 δισ. σε τόσα χρήματα μεταφράζεται η αύξηση από τα 10 στα 16 (δηλαδή 20 ευρώ) ανά τετραγωνικό.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βρήκαμε το 1,4 από τα επιπλέον δισ. Άλλο 1 δισ. θα προκύψει από τις περικοπές από 30% ως και πλέον του 50% στη μισθοδοσία των Δημόσιων Υπάλληλων μετά την περικοπή στα επιδόματα.

Ίσως το επόμενο σχέδιο (δεν το γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα) να προβλέπει “πλαφόν” στο ταβάνι, δηλαδή ανώτατο όριο 2.500 μικτά (έχει ακουστεί, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι).

Ένα ακόμη σενάριο λέει ότι το επόμενο “πογκρόμ” έρχεται στους μισθούς των ΔΕΚΟ που δικαίως ή αδίκως θα πρέπει να συγκλίνουν με αυτές του υπόλοιπου δημόσιου τομέα και μετά όλοι με αυτούς στον ιδιωτικό (αυτό το τελευταίο πως μεταφράζεται άραγε;).

Μέχρι εδώ έχουμε συγκεντρώσει κάπου 2,4 δισ. χωρίς να υπολογίζουμε τις περικοπές που ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί.
Ο κ. Παπανδρέου είχε όμως μια ακόμη “περικοπή” να ανακοινώσει σε Μέρκελ και Σαρκοζί.

Ήδη το είχε αποφασίσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Περικόπτονται αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ποσό που υπολογίζεται ως “κέρδος” δεν ξεπερνάει τα 250 εκ. ευρώ.

Τελευταίο από τα γνωστά είναι τα τέλη που ξανα-αυξάνονται και με πρόχειρους (αφού ακόμη δεν έχουν ταχυδρομηθεί και άρα μπορούν ακόμη να αλλάξουν) υπολογισμούς θα είναι κατά 20 ως 200 ευρώ ακριβότερα το κράτος υπολογίζει άλλα 300 εκατομμύρια.

Όπως και να ‘χει το ποσό που απαιτείται (με τους έως τώρα υπολογισμούς καθώς διαρκώς αυτοί “βγαίνουν έξω”) δεν καλύπτεται ούτε στο 50%.

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίζονται και μάλλον τα επόμενα μέτρα θα τα ακούσουμε … λίγο πριν την επόμενη δόση οπότε και πάλι θα είμαστε στο χείλος της χρεοκοπίας, θα επιστρέφουμε στη δραχμή και όλα τα υπόλοιπα (όχι κατ’ ανάγκη ψευδή) που ακούμε ανά δύο μήνες.

Διαβάστε επίσης:
“Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης”, είπαν σε Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί

Διπλασίασαν το χαράτσι στα ακίνητα – “Φεύγει” ακόμη ένας μισθός


Από Δευτέρα η εργασιακή εφεδρεία και από 1η Οκτωβρίου “τσεκούρι” 30% στους μισθούς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε