Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέα “πράσινα” πιστοποιητικά βάζουν “φωτιά” στην τσέπη ιδιοκτητών ακινήτων

Νέα “πράσινα” πιστοποιητικά βάζουν “φωτιά” στην τσέπη ιδιοκτητών ακινήτων
«Φωτιά» στην τσέπη των ιδιοκτητών ακινήτων βάζουν από την αρχή του νέου χρόνου δύο αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος που αποτελούν κοινοτικές επιταγές.
Από τη νέα χρονιά, η υποχρέωση για την έκδοση δύο πιστοποιητικών ανεβάζουν το κόστος μεταβίβασης ή μίσθωσης ακινήτων από 300 ευρώ έως 600 ευρώ τουλάχιστον, ανά περίπτωση. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά ακινήτων που έχει ήδη βυθιστεί στην ύφεση αλλά και να μειώσει και την προσφορά για ενοικίαση κατοικιών αφού το επιπλέον αυτό κόστος επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.
 
Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς από τη νέα χρονιά θα είναι υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου κεντρικής θέρμανσης, το κόστος του οποίου κατ’ ελάχιστο κινείται, αυτή τη στιγμή περί τα 100-150 ευρώ αλλά και η έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου των κλιματιστικών, το κόστος του οποίου κινείται περί τα 200-300 ευρώ τουλάχιστον. Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθεί η ούτως ή άλλως υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού της ενεργειακής επιθεώρησης, το κόστος του οποίου κινείται κατ’ ελάχιστο περί τα 100-200 ευρώ, για ένα σπίτι 100 τ.μ. Η μη έκδοση πιστοποιητικών επισείει πρόστιμα από 1.000 έως 10.000 ευρώ.
 
Το καλό νέο είναι ότι προκρίνεται η ελεύθερη διαπραγμάτευση για τις αμοιβές των ελεγκτών για την έκδοση πιστοποιητικού που μπορεί να μειώσει σε ορισμένες περιπτώσεις το συνολικό κόστος.
 
Το έτερο καλό νέο της υπόθεσης είναι ότι μέχρι τώρα, η έκδοση των δυο αυτών επιπλέον πιστοποιητικών ήταν υποχρεωτική για όλους, αφού προβλεπόταν από τον πρόσφατο νόμο ότι εντός τριετίας θα έπρεπε όλα τα ακίνητα της χώρας να περάσουν από ενεργειακή επιθεώρηση. Ωστόσο, στα πλαίσια της διαβούλευσης που διενεργείται και λόγω των πολύ δυσμενών οικονομικών συνθηκών και ενόψει των νέων μέτρων, προκρίνεται ως φαίνεται ότι σε πρώτη φάση την υποχρέωση αυτή θα έχουν μόνο όσοι μεταβιβάζουν ή ενοικιάζουν το ακίνητό τους. Η επιβάρυνση είναι μικρότερη στις περιπτώσεις πολυκατοικιών με κεντρική θέρμανση καθώς το κόστος επιμερίζεται μεταξύ των ιδιοκτητών. Όχι όμως και στις μονοκατοικίες.
 
Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων εξέφρασε ως αναμενόταν τις αντιρρήσεις της, προτείνοντας να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή που υπάρχει ήδη στον ιστότοπο του υπουργείου Περιβάλλοντος και οι ιδιοκτήτες να λαμβάνουν τα πιστοποιητικά μέσω αυτής πληρώνοντας ένα μικρό παράβολο. Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανταπαντά ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που θα ήταν δυνατή η διασφάλιση των πραγματικών στοιχείων των ακινήτων. Οι εκδόσεις των πιστοποιητικών είναι κοινοτικές επιταγές και κρίνονται ως απαραίτητες για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως υπολογίζεται, το 25% τουλάχιστον των κεντρικών θερμάνσεων στην Ελλάδα, λόγω ελλείψεων στην απόδοση, καταναλώνουν 30%-60% περισσότερο πετρέλαιο.
 

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε