Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέα πρόκληση των Τούρκων – ‘Εβγαλαν πάλι το “Πίρι Ρέις” στο Αιγαίο

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

– Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία
– Δήμαρχος Καστελλόριζου στο Newsit :  “Είμαστε έτοιμοι για όλα”
– Ελληνικά πλωτά παρακολουθούν κάθε κίνηση των τούρκων

Έναν εφιάλτη από το παρελθόν έρχονται να… ξυπνήσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο που επέλεξαν να βγάλουν και πάλι ένα πλοίο στο Αιγαίο για έρευνες, λίγες μέρες μετά τις βόλτες του “Τσεσμέ” ανοιχτά της Σαμοθράκης.

Από 13 Ιουλίου, μέχρι 20 Αυγούστου το τουρκικό πλοίο θα κάνει έρευνες νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, με τους Τούρκους να αγνοούν επιδεικτικά το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 

Το σκάφος θα “σέρνει” ένα καλώδιο 1.500 μέτρων και θα κάνει έρευνες για σεισμικά ρήγματα, όχι έρευνες για πετρέλαιο.
Ωστόσο η κίνηση των Τούρκων έχει ένα σαφές μήνυμα καθώς την ίδια περίοδο, 19 Ιουλίου, ξεκινάει νέος κύκλος επαφών των δύο χώρων. Θέλουν με αυτόν το τρόπο να δημιουργήσουν τετελεσμένα με άμεση αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών και ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως το ευαίσθητο Καστελόριζο.

“Δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά από τους τούρκους. Εμείς έχουμε τα όπλα στα σπίτια μας και είμαστε πάντα έτοιμοι για όλα”, δήλωσε στο Newsit ο Δήμαρχος του ακριτικού νησιού.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο δήμαρχος Καστελορίζου Παύλος Πανηγύρης

Στη… βόλτα του Πίρι Ρέις στο Αιγαίο αναφέρθηκε και ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Η Ελλάδα ούτε παραχωρεί ούτε παραιτείται ούτε θέτει σε αχρησία οποιοδήποτε κυριαρχικό δικαίωμά της”, είπε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε πως η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση επικοινωνούν σε επίπεδο πρωθυπουργών, αρμοδίων υπουργών και υπηρεσιακών στελεχών και “προσπαθούμε να αποφορτίσουμε την ατμόσφαιρα και να αποφύγουμε τις εντάσεις.

Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τα γεγονότα και προστατεύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τις διοικητικές αρμοδιότητές της που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις, πρόσθεσε. Δεν θέλουμε να δώσουμε ούτε μικρότερη ούτε μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα, παρά μόνο την ακριβή περιγραφή των διαστάσεων κάθε συμβάντος”.

“Προς το παρόν, παρατήρησε, το Πίρι Ρέις δεν έχει εισέλθει σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καίτοι στη ναυτική αναγγελία που εξεδόθη προβλέπει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Θα δούμε αν θα μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παρακολουθούμε την κατάσταση και λαμβάνονται όπως πάντα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα», σημείωσε.

Διάβημα της Ελλάδας

Η Ελλάδα κάλεσε με διάβημά της την Τουρκία-μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα- να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ πρόκειται να επιδώσει ρηματική διακοίνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας μας προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλωτά μέσα που παρακολουθούν τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι «η βούλησή μας για βελτίωση των διμερών σχέσεων δεν αποτελεί λευκή επιταγή, ούτε συνεπάγεται υποχωρήσεις. Η σχέση μας με την Τουρκία βασίζεται σε πολύ προσεκτικά βήματα, ενώ γνώμονάς μας είναι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

 Αναφορικά με το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο κ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως είναι προς συζήτηση, καθώς η χώρα μας επιθυμεί την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές της χώρες, παραπέμποντας στη συμφωνία (που έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει κυρωθεί) με την Αλβανία και στις συνομιλίες, που συνεχίζονται με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε