Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση των οκτώ τούρκων στραιτιωτικών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το δεύτερο αίτημα των Τουρκικών αρχών για την έκδοση ή μη των οκτώ αξιωματικών στη γείτονα χώρα πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες από την ελληνική δικαιοσύνη.

Για τους τρεις από τους οκτώ και συγκεκριμένα τους Suleyman Ozkaynakci, Abdullah Yetik και Ferudum Caban το αίτημα των Τουρκικών αρχών και συγκεκριμένα της Γενικής Εισαγγελίας της Κωμσταντινούπολης πρόκειται να συζητηθεί το μεσημέρι (12μ.) της ερχόμενης Τρίτης, 25 Απριλίου.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου οι 8 παραμένουν στην Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου καθώς εκκρεμούν ακόμη οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου

Για ττους υπόλοιπους 6 (είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες, η μία των 3 και η άλλη των 2 στρατιωτικών) δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία όπου θα συζητηθεί το αίτημα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εφετών, ενώ τους 8 στρατιωτικούς θα εκπροσωπήσουν και πάλι στα δικαστήρια οι δικηγόροι Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος.

Το νέο αίτημα στάλθηκε την 30η Ιανουαρίου 2017, δηλαδή 4 μέρες μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου να εκδώσει τους 8 στρατιωτικούς στην Τουρκία, διαβιβάστηκε νέο αίτημα των αρχών της γείτονας χώρας για την έκδοσή τους στην πατρίδα τους.

Ως προς το αίτημα που έχουν υποβάλει οι 8 για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στην υπηρεσία ασύλου της Αθήνας (καταγραφή αιτημάτων, συνεντεύξεις, κ.λπ.) και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Μάλιστα, δικηγόροι που ασχολούνται με θέματα ασύλου, σημειώνουν ότι έχει καθυστερήσει η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Η Τουρκία εκζητά τους 8 προκειμένου να δικαστούν για 6 αδικήματα του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, τα οποία είναι:

1) της απόπειρας δολοφονίας κατά του προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκικής
2) της απόπειρας κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση για να εκτελέσει την αποστολή της
3) απόπειρα κατάργησης της Τουρκικής συνταγματικής τάξης (Σύνταγμα)
4) απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της
5) Λεηλασία από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα (αφορά την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι 8 στην Ελλάδα)
6) πρόκλησης ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας.
Στο δεύτερο αίτημα έκδοσης οι Τουρκικές αρχές εκζητούν τους 8 για δυο πρόσθετα, δευτερεύοντα, αδικήματα (πρόκληση ζημιάς, κ.λπ.) από ότι την πρώτη φορά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε