Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέες κινητοποιήσεις απο τους γιατρούς- Συνεχίζουν την κατάληψη

Νέες κινητοποιήσεις απο τους γιατρούς- Συνεχίζουν την κατάληψη

Και σήμερα απεργούν οι γιατροί μετά από απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Απεργία διαρκείας απο τους γιατρούς του ΙΚΑ. Συνεχίζεται η κατάληψη στο υπ. υγείας.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι γιατροί που αντιδρούν στο νοσμοσχέδιο για την υγεία ενώ παράλληλα αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ανακοίνωσαν:

– τη συνέχιση της απεργίας του ιατρικού συλλόγου Αθηνών μέχρι και σήμερα Παρασκευή και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απο Δευτέρα

– τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για τους γιατρούς του ΙΚΑ, “μέχρι την ακύρωση του νομοσχεδίου”

– 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή του υγειονομικού προσωπικού του ΙΚΑ

– τη συνέχιση της απεργίας μέχρι την  επόμενη Πέμπτη για τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής

– οι νοσοκομειακοί γιατροί της υπόλοιπης Ελλάδας απεργούν απο την Τρίτη 8/2 μέχρι την Πέμπτη 10/2

Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καταγγέλλουν τον υπουργό πως με “προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του ΙΚΑ”.

Μέσα στο σαββατοκύριακο οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και τις υπόλοιπης Ελλάδας θα ανακοινώσουν πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οπως ανακοινώθηκε επίσης, οι γιατροί προσανατολίζονται σε κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων με τους φαρμακοποιούς, τους νοσηλευτές και άλλους κλάδους επαγγελματιών που σχετίζονται με την υγεία.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Σωτήρης Ρηγάκης κατήγγειλε τον Α. Λοβέρδο για απουσία απο το διάλογο και τόνισε πως ο υπουργός “θα περάσει στην ιστορία ως ο πρωτεργάτης της υποβάθμισης της υγείας και της εξολόθρευσης των γιατρών”. Ζήτησε απο τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο για να αποδείξει -όπως είπε- “οτι διαθέτει στοιχειωδώς δημοκρατική συμπεριφορά”.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών είπε οτι “στόχευση της τρόικας είναι οι δαπάνες της υγείας να πέσουν απο το 10% στο 6% του ΑΕΠ. Τέτοια ποσοστά, όπως είπε,  έχει το Μεξικό, οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και οι φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής”.

Με κοινή απόφαση υπουργών Υγείας και Εργασίας οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν από Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, να απευθύνονται, μέσω των γραφείων του ΙΚΑ, στους 12.500 γιατρούς του Ταμείου των Δημοσίων (ΟΠΑΔ) και στους 4.500 γιατρούς του Οργανισμού Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών καθώς και στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το ΙΚΑ για τις επιπλέον υπηρεσίες που θα παρέχουν.  Ωστόσο, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις όσους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Αντιδράσεις για τη στάση των γιατρών

Κύκλοι του υπoυργείου υγείας ανέφεραν για τις κινητοποιήσεις των γιατρών: “για ποιά κλιμάκωση μιλάνε όταν πρώτη ημέρα πανελλαδικής απεργίας, στην α’ υγειονομική περιφέρεια απο 21.458 νοσοκομειακούς γιατρούς απήργησαν 46 άτομα. Το δίλημα είναι ένα: θέλουμε ή όχι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Οσοι επικαλούνται ατέρμονες συζητήσεις και διαλόγους που καταλήγουν στο πουθενά, δεν θέλουν την πρωτοβάθμια φροντίδα”.

Με επιστολή της προς τον υπουργό υγείας η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ χαρακτηρίζει  “θέατρο του παραλόγου” τα γεγονότα στο υπουργείο Υγείας τα τελευταία 24ωρα. Οι διευθυντές προσθέτουν ότι “για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια γίνεται μια προσπάθεια στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”.  Επισημαίνουν, στην επιστολή τους, ότι η θεσμοθέτηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας υπάρχει ως αίτημα από πολλά χρόνια, και ως κατεύθυνση απ΄ όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αφού εξασφαλίζει τον απαραίτητο διαχωρισμό της ζήτησης από την παραγωγή των υπηρεσιών, που με τη σειρά του βελτιώνει την ποιότητα, αφού εξοικονομεί πόρους.
  
“Ελπίζουμε ότι η μυωπική πολιτική που υποστηρίζεται από τις ιατρικές συντεχνίες δεν θα αποτρέψει και πάλι την απόπειρα εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας στη χώρα μας προς όφελος των ικανών γιατρών και κυρίως των Ελλήνων πολιτών”, καταλήγουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε