Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέο περιπολικό και ραντάρ στις βραχονησίδες για τους παράνομους μετανάστες

Νέο περιπολικό και ραντάρ στις βραχονησίδες για τους παράνομους μετανάστες

Ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης ειδικά εξοπλισμένο για τον εντοπισμό μικρών σκαφών που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες, αλλά και ραντάρ σε βραχονησίδες θα είναι τα νέα όπλα ενάντια στο κύμα παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο

Σύμφωνα με το bloko.gr,ήδη βρίσκεται σε ισχύ η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια ενός πλοίου- ραντάρ ανοιχτής θαλάσσης μήκους 40 έως 50 μέτρων προϋπολογισμένου κόστους 40.000.000 ευρώ, που θα ενσωματωθεί στο στόλο του Λιμενικού με αποστολή τον εντοπισμό των λέμβων που θ’ αποπειρώνται να εισέλθουν στα ελληνικά ύδατα αλλά και επιτήρηση της ΑΟΖ. Το σύγχρονο με ηλεκτρονικό εξοπλισμό σκάφος θα διαθέτει εκτός των άλλων θερμικές κάμερες και πυροβόλα. Για τη συγκεκριμένη προμήθεια έγινε ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε ν’ αποφευχθεί η χρονοβόρα παραπομπή του θέματος στη διακομματική επιτροπή. Τέτοιο πλοίο ανοιχτής θάλασσας υπάρχει, πλην όμως είναι γερασμένο και με ξεπερασμένο εξοπλισμό.

Στη διάθεση του Λιμενικού υπάρχουν ήδη 6 σκάφη, τα οποία όμως μπορούν να πραγματοποιήσουν περιπολίες έρευνας σε παράκτιες περιοχές της νησιωτικής χώρας.

Ραντάρ στις βραχονησίδες

Σύμφωνα με το bloko.gr έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη με την ονομασία “σύστημα επιτήρησης ραντάρ στο βόρειο Αιγαίο”, το οποίο έχει ήδη επιλέξει τα σημεία και τις βραχονησίδες εκείνες στις οποίες θα τοποθετηθούν ειδικά ραντάρ τα οποία θα σημάνουν alert στην περίπτωση εντοπισμού μη πιστοποιημένων πλεύσεων και το συνολικό κόστος προμήθειας προϋπολογίζεται στα 2.000.000 ευρώ.

Για το νότιο Αιγαίο, εκπονείται σε συνεργασία με τον Frontex άλλη μελέτη με την ονομασία “σύστημα επιτήρησης θαλασσίων συνόρων” με πάνω κάτω ίδιες προδιαγραφές αλλά πιο εξελιγμένα συστήματα προϋπολογισμένης δαπάνης 3.500.00 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
Σάμος: 26 αλλοδαποί με χειροπέδες για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα

Πρέβεζα: Μεγάλο “χτύπημα” σε κύκλωμα με παράνομους μετανάστες – Έπιασαν 9 διακινητές!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε