Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Νόμιμο το προεδρικό διάταγμα για τις κατασχέσεις ακινήτων

Νόμιμο το προεδρικό διάταγμα για τις κατασχέσεις ακινήτων

Νόμιμο, με νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις, κρίθηκε από το Έ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρταίας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται.

Το σχέδιο ΠΔ εκδόθηκε σύμφωνα με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής ο οποίος υποχρεούται για τον σκοπό αυτόν να προσλάβει πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο,το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στη Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πιστοποιημένος εκτιμητής πρέπει μέσα σε συγκεκριμένη ημερομηνία να να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή «σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας».

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ η αμοιβή για την διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται «εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου». Την αμοιβή καταβάλει «ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση (Τράπεζα, κ.λπ.) και το ποσό αυτό βαρύνει τελικά «εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση», δηλαδή τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και οφειλέτη.

Η έκδοση του εν λόγω διατάγματος (έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέχρι την 1η Ιουνίου 2016) προβλέπεται από το άρθρο 9 του νόμου 4335/2015.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε