Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με υψηλό αντίτιμο!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Λύση στο πρόβλημα με τα αυθαίρετα ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με το Βήμα το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει αλλαγή στο νόμο Τρίτση. Η κ. Μπιρμπίλη είχε ανακοινώσει άλλωστε την πρόθεση της τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ανέστειλε για έξι μήνες την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων.
 
Η υπουργός ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους φορείς να στείλουν τις προτάσεις τους στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θ.Μωραΐτη για να γίνει ο αναγκαίος διάλογος.
 
Πρόκειται για περισσότερες από 700.000 αυθαίρετες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα και περίπου 1.500.000 ιδιοκτησίες με ημιυπαίθριους, υπόγεια και ισόγεια που άλλαξαν χρήση, σε κτίρια που κτίστηκαν από το 1985 ως σήμερα.
 
Με τον προηγούμενο νόμο του κ. Γ. Σουφλιά, με τον οποίο προβλεπόταν η «τακτοποίηση» και όχι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που άλλαξαν αυθαίρετα χρήση, αναμένονταν έσοδα για το Δημόσιο τη διετία 2009-2010 περίπου 4 δισ. ευρώ. Το μέτρο ανεστάλη καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν μόνον εισπρακτικού χαρακτήρα.
 
Πρόσφατα το ΣτΕ διαπίστωσε ουσιαστικά νομικό κενό για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους χώρους που κατασκευάστηκαν μετά το 1983, οπότε και ίσχυσε ο νόμος Τρίτση. Έτσι έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά νομιμοποίηση για όσα κτίστηκαν μετά το 1983. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, προσανατολίζεται στη σύνταξη νέου νόμου για τα αυθαίρετα, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις.
 
Ποιες θα είναι λοιπόν οι αλλαγές:
 
* Διαχωρισμός των υπαρχόντων αυθαιρέτων από τα νέα αυθαίρετα. Ο διαχωρισμός θα αφορά όσα κτίρια κτίστηκαν χωρίς οικοδομική άδεια, κυρίως στις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά και όλους τους ημιυπαίθριους χώρους. Θα διαχωριστούν τα παλαιά από τα νέα αυθαίρετα που θα κατασκευαστούν ή θα επιχειρηθεί να κατασκευαστούν μετά την εφαρμογή του νέου νόμου. Για τα νέα αυθαίρετα, που θα εντοπίζονται με γεωγραφικά και τηλεσκοπικά συστήματα, δεν θα υπάρχει επιβολή προστίμου διατήρησης, αλλά μόνον άμεση κατεδάφιση.
 
* Νομιμοποίηση όσων αυθαιρέτων βρίσκονται σε περιοχές που πρόκειται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης ή βρίσκονται σε επαφή με αυτό. Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν στην καταβολή εφάπαξ εισφοράς, της οποίας το ύψος δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, αλλά οπωσδήποτε δεν θα υπερβαίνει το κόστος έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Για τα αυθαίρετα που θα νομιμοποιηθούν δεν θα προβλέπεται τέλος διατήρησης, όπως ισχύει τώρα.
 
* Καθορισμός του αιγιαλού, των δασών και των δασικών περιοχών, των αρχαιολογικών χώρων και των περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όπου ούτως ή άλλως απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομών. Οσα αυθαίρετα εντοπίζονται στις περιοχές αυτές, θα κατεδαφίζονται.
 
Ημιυπαίθριοι
 
Στο πλαίσιο του διαχωρισμού της πλήρους παρανομίας από την εν μέρει παρανομία προβλέπεται η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων διαμερισμάτων, καθώς και των υπογείων και ισογείων πολυκατοικιών που άλλαξαν χρήση. Για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων εξετάζονται οι λύσεις:
 
* της μεταφοράς συντελεστή δόμησης,
* της μείωσης του συντελεστή δόμησης σε νεοεντασσόμενες στο σχέδιο πόλης περιοχές και χρησιμοποίησης της διαφοράς αυτής ως μεταφοράς συντελεστή ώστε το τελικό ισοζύγιο να είναι υπέρ του περιβάλλοντος
* του εντοπισμού της επιβάρυνσης που έχει για το περιβάλλον κάθε ημιυπαίθριος. Στην περίπτωση που αναβαθμίζεται ενεργειακά ένα κτίριο, θα μπορεί να νομιμοποιούνται και οι ημιυπαίθριοι.
 
Από τις εισφορές για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων θα δημιουργηθεί ένα πράσινο ταμείο, το οποίο θα χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά ή μέρος των χρημάτων αυτών για απαλλοτριώσεις και δημιουργία ελευθέρων χώρων.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε