Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ο ΑΣΕΠ κατηγορεί την κυβέρνηση για 55.000 ρουσφετολογικές προσλήψεις

Ο ΑΣΕΠ κατηγορεί την κυβέρνηση για 55.000 ρουσφετολογικές προσλήψεις

– Νέα Δημοκρατία και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στην απουσία του ΑΣΕΠ
– Τα κριτήρια των προσλήψεων θα καθοριστούν μόνο από τις ΜΚΟ
– Οι προσληφθέντες θα έχουν πεντάμηνη σύμβαση και καθαρές αποδοχές 625 ευρώ
– Ο κ. Βέης δηλώνει ότι είχε ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Εργασίας, κ. Κουτρουμάνη

Την απόφαση γνωστοποίησε, ο Πρόεδρος του, Γιώργος Βέης, από το βήμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνεια της Βουλής, όπου “κάρφωσε” την Κυβέρνηση αποκαλύπτοντας πως τον επισκέφτηκε στο γραφείο του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ζητώντας τη συμμετοχή του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, όμως, όπως είπε, ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση να αλλάξει το περιεχόμενο των προκηρύξεων που είχαν συνταχθεί επί υπουργίας Λούκας Κατσέλη, κάτι που ο κ. Κουτρουμάνης αρνήθηκε, με το επιχείρημα ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και αν υπάρξει καθυστέρηση ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει η χώρα την προθεσμία για να μη λάβει τα σχετικά Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στην ουσία ο κ. Βέης παραδέχεται ότι το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κανένα έλεγχο στις προσλήψεις ανέργων που θα γίνουν μέσω ΜΚΟ στο πλαίσιο του προγράμματος “κοινωφελούς εργασίας” το οποίο ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Όπως τόνισε οι προκηρύξεις έχουν ήδη καταρτιστεί και τα γεγονότα είναι τετελεσμένα και άρα ο ΑΣΕΠ δεν μπορεί να κάνει ουσιαστιοκό έλεγχο.

Αυτό σημαίνει ότι τελικά οι προσλήψεις δεν θα ελεγχθούν από το ΑΣΕΠ και άρα θα ισχύσουν τα κριτήρια που θα θέτουν οι επιλεγμένες ΜΚΟ.

Μάλιστα, ο κ. Βέης δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Κουτρουμάνη, λέγοντας πως για να κάνει τον έλεγχο των προκηρύξεων πρέπει να αλλάξουμε την προκήρυξη και συνέχισε “μου είχε πει ότι θα το κάνει αλλά μετά αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να το κάνει. Εάν κάνουμε πραγματικό έλεγχο στις προκηρύξεις θα πρέπει να αλλάξει η όλη διαδικασία”.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάθε δήμος θα υπογράφει διαγωνισμό μνημόνιο συνεργασίας με ΜΚΟ και η επιλεγμένηυ ΜΚΟ θα προχωρά σε προσλήψεις, με τους προσληφθέντες να απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου με σύμβαση πέντε μηνών και με καθαρές μηνιαίες αποδοχές στα 625 ευρώ. Τα χρήματα αυτά καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, ενώ το ποσό για την ασφάλιση των εργαζομένων θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ. 

Υπέρ της συμμετοχής του ΑΣΕΠ τάχθηκαν πάντως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Κακλαμάνης, Τσούρας και Μπετενιώτης, τονίζοντας πως αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει αξιοκρατία και αποφευχθεί πλέον το φαινόμενο των κομματικών προσλήψεων.

Αλλά και για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, ο κ. Βέης εμφανίστηκε επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι έτσι όπως έχει διατυπωθεί η διαδικασία των μετατάξεων και με βάση το προεδρικό διάταγμα που θα προσδιορίζει τα κριτήρια τους, η ανάμειξη του ΑΣΕΠ είναι συγκεκριμένη. Πρόσθεσε δε ότι το ΑΣΕΠ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί με απολύσεις, ενώ πρότεινε να οργανωθεί το αρχείο προσόντων, ώστε από εκεί να μπορεί αξιοκρατικά να επιλέγει το δημόσιο. Παράλληλα ζήτησε να αυξηθεί τουλάχιστον στο 20%, αντί του 10% που προβλέπεται, το ποσοστό του τακτικού προσωπικού που θα προσλαμβάνεται από το πίνακα.

Ο Γ. Βέης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την κατάταξη των υπαλλήλων σε οργανισμούς, σημείωσε ότι πρέπει η πολιτεία να καθορίσει κοινωνικά κριτήρια με επιπλέον μοριοδότηση αλλά και στις προσλήψεις να προσμετρούνται και οι δεξιότητες. «Θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία, αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε σωστή δουλειά», πρόσθεσε ο κ. Βέης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε