Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να σωθεί! Μπορεί όμως; Με ποιούς; Ποιά πολιτική;

Ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να σωθεί! Μπορεί όμως; Με ποιούς; Ποιά πολιτική;

Οι πληγές που μετράει ο κλάδος μας από την κρίση είναι πρωτόγνωρες. Η ανεργία και η κατάρρευση των συμβάσεων είναι η πρώτη, και ίσως μη αναστρέψιμη, επίπτωση. Αυτές οι εξελίξεις έχουν δραματικές παρενέργειες.

Σε συνδυασμό πάντα με την γενικότερη εικόνα της οικονομικής ύφεσης, της πτώσης των διαφημιστικών εσόδων, της κατασπατάλησης των πόρων λόγω εσφαλμένων επιλογών και κακοδιαχείρισης της διοίκησης.

Το Ταμείο μας, ο ΕΔΟΕΑΠ, που θα έπρεπε να εγγυάται ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης στα στερνά του δύσκολου επαγγελματικού μας βίου και μια αξιοπρέπεια στο κρεβάτι του πόνου, μοιάζει να φεύγει μέσα από τα χέρια μας:

-Η ανεργία, η μείωση των μισθών ( και με την κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων) ,η γενίκευση των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια) μείωσαν, δραματικά, τα έσοδα.

-Η μείωση το κύκλου εργασιών οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση τη διαφήμιση και τα έσοδα από το αγγελιόσημο. Επί της ουσίας εκμηδενίστηκε η εργοδοτική εισφορά αφού το αγγελιόσημο υπέχει θέση εργοδοτικής συμμετοχής.

-Την στιγμή που καταρρέουν τα έσοδα η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ προχώρησε σε οικονομικά ανοίγματα και νέες υπηρεσίες αμφιβόλου (κοινωνικής) αποτελεσματικότητας χωρίς μελέτη, νέους-συγκεκριμένους πόρους και προσέγγιση της βιωσιμότητας των νέων δομών.

-Ταυτοχρόνως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι συνεχίζεται η σπατάλη ενώ οι καταγγελίες για αμοιβές που ξεπερνούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα 5.000 ευρώ το μήνα, δημιουργούν σκιές που μόνο με τη δημοσιοποίηση των αναλυτικών στοιχείων μπορούν να διαψευστούν

-Με το «κούρεμα» των αποθεματικών χάσαμε σχεδόν 50εκ. ευρώ λόγω κακής επιλογής και τοποθέτησης ενός τόσο μεγάλου ποσού σε κρατικά ομόλογα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ δεν υπήρχε σχετική υποχρέωση. Μπορεί οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τράπεζας της Ελλάδας εδώ να είναι συντριπτικές, αλλά ουδείς από την απερχόμενη Διοίκηση μπορεί να απεκδυθεί των ευθυνών του, με την επίκληση της «άγνοιας νόμου και διατάξεων» σχετικά με την υποχρεωτική τοποθέτηση αποθεματικών στην Τ.τ.Ε. Ουδείς λοιπόν μπορεί να υποστηρίζει ότι «δεν ήξερα» ή «δεν γνώριζα» για κάτι που ισχύει από το 1997, όταν ασκεί Διοίκηση και διαχειρίζεται τα χρήματα 17.000 μισθωτών και συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ.

-Όμως, το αποκορύφωμα όλων ήταν ο αυτοχειριασμός «μας». Η παραιτηθείσα διοίκηση προχώρησε αμέσως μετά το PSI+ σε εκποίηση των νέων, εγγυημένων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ομολόγων στα 14 με 15 σεντς με αποτέλεσμα να χαθεί το 85% των κεφαλαίων που είχαν απομείνει μετά το υποχρεωτικό «κούρεμα» (PSI+). Δηλαδή η εκλεγμένη διοίκηση επέβαλε νέο «κούρεμα» στα γλίσχρα αποθεματικά χειρότερο της τρόικας, δυσμενέστερο των επιλογών που έκαναν οι δανειστές ..

Έτσι, μόνο ο ΕΔΟΕΑΠ , μετά το διπλό «κούρεμα» της κυβέρνησης και της διοίκησης Σπανοπούλου έχασε το 93% των επενδυμένων, σε ομόλογα στην Τράπεζα της Ελλαδος, αποθεματικών όταν όλοι οι άλλοι είχαν απώλειες 53,5%.
Και όχι μόνο αυτό. Τα χρήματα τοποθετηθήκαν στην Εθνική Τράπεζα όπου, εντελώς συμπτωματικά(;), βρίσκεται το 95% των εναπομεινάντων αποθεματικών του ΕΔΟΕΑΠ σήμερα. Χωρίς διασπορά του επενδυτικού κινδύνου). Και πάλι δεν θωρακίζονται τα αποθεματικά από το, αυξημένο αυτά τα χρόνια, χρηματοπιστωτικό ρίσκο.

Την ίδια στιγμή που η διοίκηση Σπανοπούλου πουλούσε την περιουσία χωρίς να συμβουλευτεί ένα εξειδικευμένο επενδυτικό οίκο, το Αμοιβαίο Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων επένδυσε 100 εκ ευρώ για την αγορά ομολόγων εγγυημένων από το ΤΧΣ στην τιμή των 17-18 σεντς και σήμερα, που τα ομόλογα έφθασαν στα 55 σεντς, μετράει κεφάλαιο 650 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, είχε καλέσει τους εργατικούς και ασφαλιστικούς-οικονομικούς συντάκτες για το πρώτο PSI τον Ιούνιο του 2011 (το οποίο και δεν εφαρμόστηκε) όπου τους είχαμε προτείνει την πρόσληψη εξειδικευμένου οίκου σχετικά. Τελικά, «δεν είπε τίποτε σε κανέναν» όταν απέσυρε -με συντριπτικές ζημιές- τα αποθεματικά από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Με όλα αυτά φτάσαμε στο σημείο μηδέν

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

1.Η διοίκηση επέτρεψε την λειτουργία ενός οργανισμού με υπέρβαση δαπανών, έναντι των εσόδων, στο 100%. Προϋπολόγιζε έσοδα 31 δις το 2012 και έκανε δαπάνες 60 δις. Έτσι με τις επιλογές της η απερχόμενη διοίκηση έβαλε μέσα 29 δις τον ΕΔΟΕΑΠ το 2012 (σύμφωνα με την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής που ανέγνωσε στην Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ ο συνάδελφος Γιώργης Μέρμηγκας). Όταν τα αποθεματικά ανέρχονται στα 60 δις και με την φόρα που έχει δώσει στη μη βιωσιμότητα του ταμείου μας η απελθούσα διοίκηση, είναι θέμα το πολύ δυο χρόνων να εξατμιστεί ο ΕΔΟΕΑΠ και να σπεύδουμε στον ΕΟΠΥΥ για ασπιρίνες. Δεν μιλάμε για εφάπαξ ή επικουρικές.

2.Πρέπει να σωθεί; Στο όνομα των 17.000 δικαιούχων του ταμείου ο ΕΔΟΕΑΠ και των 6.000 δημοσιογράφων της Αθήνας πρέπει να σωθεί. Πρέπει να φερθούμε σαν μέτοχοι, όπως άλλωστε είμαστε που, ταυτόχρονα, διαπνέονται από αίσθημα αλληλεγγύης

3.Πώς θα σωθεί; Ένας είναι ο τρόπος, ίδιος σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και σε κάθε οργανισμό που παρουσιάζει τέτοια εικόνα στα οικονομικά τους. Με σταδιακή, μελετημένη και στοχευμένη αύξηση των εσόδων, με καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών, με διασπορά του επενδυτικού κινδύνου και με περιορισμό της σπατάλης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με περικοπή των δαπανών. Η νέα διοίκηση οφείλει πριν αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη να προχωρήσει σε πλήρη διαχειριστικό έλεγχο με βάση όλα τα νόμιμα μέσα και να αξιοποιήσει τη συμβολή ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων.

4.Θα διατηρηθούν όλες οι (υπο)δομές; Είναι προφανές ότι απαιτείται επανασχεδιασμός των δομών και υποδομών. Η αναδίπλωση και η περικοπή των περιττών «ανοιγμάτων» με τα δύο κτήρια και τις ασύστολες σπατάλες. Θα ανατεθεί σε εξειδικευμένη εταιρεία η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για κάθε δομή η οποία και θα κατατεθεί σε δυο μήνες ενώπιον των μετόχων σας για να αποφασίσουν για την νέα αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ.
Κυρίως όμως πρέπει να διασφαλιστεί η αυτόνομη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ από κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες. Να υπάρξει συγκροτημένο σχέδιο για τη χάραξη μιας υπερασπιστικής γραμμής διάσωσης του αγγελιοσήμου. Γιατί, η αυτονομία και η συνακόλουθη προοπτική βελτίωσης των παροχών επιτυγχάνεται όταν υπάρχει οικονομική ευρωστία. Και αφού εξυγιανθούν τα οικονομικά μας, αυτό θα μας επιτρέψει την ανταπόδοση των ωφελημάτων (από το νοικοκύρεμα του ταμείου) πίσω στους μετόχους του.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, τις ασπιρίνες θα τις συνταγογραφεί ο ΕΟΠΥΥ. Ποιος το θέλει αυτό;
Τι θα κάνουμε για να μη γίνει ο εφιάλτης μας ασφαλής πρόβλεψη;

ΣΤΟΧΟΙ

Α. Δραστηριοποιούμαστε ώστε να παρακολουθούμε καθημερινά τις δραστηριότητες του ταμείου, θα παρεμβαίνουμε συγκροτημένα στις Γενικές Συνελεύσεις, θα καταθέτουμε προτάσεις στο Δ.Σ. και την ΕΣΗΕΑ. Προς τούτο πυκνώνουμε τις συναντήσεις στο πλαίσιο του ρεπορτάζ.

Β. Κινητοποιούμε και ευαισθητοποιούμε τους συναδέλφους μας ώστε στις θέσεις ευθύνης να αναδειχτούν νέοι συνάδελφοι, οι καλύτεροι εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου, άφθαρτοι από την «γκρίζα» διαχείριση του ταμείου μας και, κυρίως, οι πλέον ανεξάρτητοι και ανιδιοτελείς του κλάδου.

Για την πρωτοβουλία των Συντακτών του Εργατικού και Ασφαλιστικού Ρεπορτάζ

Χριστίνα Κοψίνη
Κώστας Παπαδής
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κώστας Κατοίκος
Μαίρη Λαμπαδίτη
Χρήστος Μέγας
Άννα Κωνσταντακάκη
Γιάννης Καντέλης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε