Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Έρντογάν έφερε συμφωνία για το Αιγαίο;

Μέσα από τις συχνές επισκέψεις Ερντογάν στη χώρα μας, έρχεται συμφωνία για το Αιγαία σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής.

Ελλάδα και Τουρκία ζουν πρωτοφανείς στιγμές προσέγγισης με τον τούρκο πρωθυπουργό να ζητά λύση μέχρι το τέλος του χρόνου και τις ΗΠΑ να βλέπουν με ανανεωμένο ενδιαφέρον την προοπτικη εξομάλυνσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή που επικαλείται διπλωματικές πηγές οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες αρχές, χωρίς να υπάρχει τελικό σχέδιο στο οποίο να τα βρίσκουν ωστόσο. Επικρατέστερο σενάριο είναι η αυξομείωση των ελληνικών χωρικών υδάτων ως τα 12 ναυτικά μίλια όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο για τα νησιά τα περιθώρια επέκτασης θα είναι πιο περιορισμένα.

Η φόρμουλα αυτή θα δώσει στην Ελλάδα τον έλεγχο του 80% του Αιγαίου, πράγμα που θεωρείται ότι θα ήταν το αποτέλεσμα αν πηγαίναμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Παρά τις εκατέρωθεν φιλικές προσφωνήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ερντογάν, η τουρκική αδιαλλαξία δεν παρακάμπτεται τόσο εύκολα ειδικά στο θέμα του Αιγαίου και μετά τον πρωθυπουργό τη σκυτάλη παίρνουν ο αν. υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης που θα συναντήσει τον Αμερικανό υφ. Αμυνας, Αλεξάντερ Βέρσμπαου, στις 4 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον και ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος επίσης αναμένεται να επισκεφθεί την πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε