Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ο Μοχάμεντ απ’ τ’ Αφγανιστάν και η συγκλονιστική (χριστουγεννιάτικη) ιστορία του

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μια συγκινητική χριστουγεννιάτικη ιστορία. Η ιστορία του Μοχάμεντ από το Αφγανιστάν, που γεννήθηκε κάτω από ένα δέντρο, πριν από πέντε μέρες. Γεννήθηκε στο δρόμο από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη.

Αγέννητος ακόμα, γνώρισε την προσφυγιά. Το πρωί της Δευτέρας, μαζί με τους γονείς του, βρέφος λίγων ημερών ακόμα, έφτασε στη Μυτιλήνη. Από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Από την Ασία στην Ευρώπη. Προσφυγάκι. Ο μικρότερος της μέρας. Μιας μέρας που έφερε ξανά χιλιάδες στη Λέσβο. Στην αρχή της Ευρώπης για εκείνους. Στη δική τους γη της Επαγγελίας. Έτσι πιστεύουν και μακάρι να είναι.

Ο Μοχάμεντ, έτσι ονόμασαν το αγόρι που γεννήθηκε κάτω από το δέντρο, γλίτωσε από τον “Ηρώδη” που στέκεται πάνω από τα νερά του Αιγαίου και έχει μαζί του πάρει δεκάδες παιδικές ψυχές. Τον Αϊλάν, που όλοι τον έμαθαν από εκείνη τη σοκαριστική φωτογραφία, και πολλά πολλά άλλα παιδιά, των οποίων τα ονόματα δεν τα έμαθε ποτέ κανείς.

Ο Μοχάμεντ γλίτωσε. Η δική του καμήλα ήταν μια πλαστική βάρκα και «μάγοι με τα δώρα» οι άνδρες του ελληνικού Λιμενικού που με ένα σκάφος τον μάζεψαν, το πρωί της Δευτέρας, εκείνον, τους γονείς του κι άλλους πρόσφυγες που μετά από ένα μεγάλο ταξίδι έφτασαν επιτέλους στη Μυτιλήνη.

Ο μικρός Μοχάμεντ στη Μυτιλήνη

Από την πλαστική βάρκα που βυθιζόταν, ο Μοχάμεντ έφτασε στη Ζωή και αφέθηκε στα χέρια της. Στην αγκαλιά της Ζωής Λειβαδίτη, διασώστριας εδώ και πολλά χρόνια. Εκείνη αγκάλιασε τον Μοχάμεντ. Τον ζέστανε, του έδωσε ρούχα καθαρά και ζεστά όπως και σε όλους τους άλλους.

Και ο μικρός πρόσφυγας έφτασε στη δική του «φάτνη»: στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε