Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Ο επόμενος Α/ΓΕΕΘΑ θα είναι …ο Γιούνκερ” – Τι λένε στρατιωτικοί για τις παρεμβάσεις στις ΕΔ

“Ο επόμενος Α/ΓΕΕΘΑ θα είναι …ο Γιούνκερ” – Τι λένε στρατιωτικοί για τις παρεμβάσεις στις ΕΔ

Κυκλοφορεί περίπου ως ανέκδοτο στους διαδρόμους των Γενικών Επιτελείων,αλλά …κανείς δεν γελά! Οι επεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατ΄ επέκταση της τρόϊκας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον σκληρό πυρήνα της Εθνικής Άμυνας έχει αρχίσει να ενοχλεί αλλά και να προβληματίζει ιδιαίτερα τους στρατιωτικούς.

Η εκτίμηση ότι κάτι “βαθύτερο επιδιώκουν” κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές εντός Ενόπλων Δυνάμεων. Και η άποψη που λέει ότι το επιδιωκώμενο είναι η διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων όπως της ξέραμε ,κυριαρχεί.

Τι ζητάει με απλά λόγια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα εγγράφως;

•Την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και την δημιουργία “επαγγελματικού στρατού”.

Μ΄ αυτή τη πρόταση πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ότι θα είναι δυνατή η περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών!

Η πρόταση σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει τελείως παράλογη σε σχέση τουλάχιστον με το αποτέλεσμα που επιδιώκει. Πως θα γίνουν “φθηνότερες” οι Ενοπλες Δυνάμεις αν γίνουν επαγγελματικές;

•Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ,περίπου 50.000 στρατεύσιμοι. Κάθε ένας απ΄ αυτούς κοστίζει 300 ευρώ μηνιαίως στο δημόσιο τομέα. Και σ΄ αυτά τα χρήματα υπολογίζονται η ένδυσή του, η τροφοδοσία του ακόμη και η υγειονομική του ασφάλιση.

•Την ίδια στιγμή έχουμε 18.000 Επαγγελματίες Οπλίτες. Το κόστος για το δημόσιο -όχι τα λεφτά που παίρνουν στα χέρια τους- είναι περίπου 1700 ευρώ το μήνα. Υποπτίθεται ότι για να μειωνόταν η θητεία έπρεπε να προσληφθούν τουλάχιστον άλλες 12.000 ΕΠΟΠ. Προφανώς αν καταργηθεί η θητεία , ο αριθμός των προσλήψεων θα πρέπει να είναι υπερδιπλάσιος. Ποιος θα πληρώσει;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ONALERT.GR

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε