Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Ο καύσωνας έκανε την Αθήνα “θάλαμο αερίων” – Συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες

Ο καύσωνας έκανε την Αθήνα “θάλαμο αερίων” – Συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες

Οι υψηλές θερμοκρασίες από την αρχή της εβδομάδας, σε συνδυασμό με την άπνοια που επικρατεί και τους ρύπους, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση στην τιμή του όζοντος και των αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα και σήμερα Τετάρτη, η θερμοκρασία έφθασε τους 38 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε κάποια μέρη της Ελλάδας άγγιξε τους 39.

Το ημερήσιο δελτίο τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης του υπουργείου Περιβάλλοντος προειδοποιεί πως από χθες οι τιμές των ρύπων ξεπέρασαν τα όρια ενημέρωσης κοινού, που είναι τα 180 μg/m3. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, έφθασαν τα 205 μg/m3 στον σταθμό Θρακομακεδόνων, χθες τα 206 μg/m3 στον σταθμό της Λυκόβρυσης, ενώ σήμερα, μέχρι τις 13.00, οι τιμές έχουν κυμανθεί μέχρι τα 197 μg/m3 στον σταθμό των Θρακομακεδόνων.

Ο Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μελέτης Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επισημαίνει στο ΑΜΠΕ πως η άνοδος των τιμών του όζοντος και των μικροσωματιδίων είναι κάτι αναμενόμενο, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε ένα επιβαρυμένο μητροπολιτικό κέντρο, όπως η Αθήνα.

Όταν αυξάνονται όλοι οι παράγοντες, όπως υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιακή ακτινοβολία, συντελούν στην άνοδο των τιμών των ρύπων και ευνοείται η υπερσυγκέντρωση του όζοντος, μία μορφή ρύπανσης της ατμόσφαιρας που εμφανίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δηλαδή, οι ρύποι που εκπέμπονται από διάφορες πηγές, κυρίως από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες, συντελούν στην άνοδο των τιμών ενός δευτερογενούς ρύπου, του φωτοχημικού όζοντος. «Όταν έχουμε καύσωνα», τονίζει ο κ. Γερασόπουλος, «και συνθήκες άπνοιας, μιας και ο εξαερισμός στις πόλεις είναι ασθενής, ευνοείται η συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, τα οποία μπορεί οι άνθρωποι να τα εισπνέουν και να αποβούν επιβλαβή για την υγεία».

Το υπουργείο Υγείας συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (κυρίως αυτούς που υποφέρουν από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις) να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον και την έντονη σωματική άσκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΣΕ 300 ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΟ WEATHER CENTER TOY NEWSIT

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε