Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 Από το 2018 θα υπάρχει μεικτό σύστημα υπολογισμού των συντάξεων. Δείτε πως θα υπολογίσετε την σύνταξη σας.

 

Μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων θα τεθεί σε ισχύ στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων από την 1η Ιανουαρίου 2018. Σύμφωνα με το “Έθνος” με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν τη «βασική» σύνταξη που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του κράτους και την «αναλογική» σύνταξη που θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια δουλειάς.
 
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης προβλέπονται τα εξής:
 
1. Για όσους βγουν στη σύνταξη το 2018 τα πέντε τελευταία χρόνια (από το 2013 έως και το 2017) θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα. Τα χρόνια που έχουν διανύσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 θα υπολογίζονται με βάση το παλαιό σύστημα ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. στο ΙΚΑ θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πενταετία, στα ταμεία Τύπου η καλύτερη διετία).
 
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ -που θα «αποχωρήσει» το 2018, θα δει τη σύνταξή του να υπολογίζεται με βάση δέκα χρόνια.
 
Από αυτά τα δέκα χρόνια τα πέντε θα υπολογιστούν με το «παλαιό» σύστημα και τα άλλα πέντε με τον νέο τρόπο.
 
2. Τα χρόνια ασφάλισης που θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα θα αυξάνονται κατά 12 μήνες ετησίως. Για παράδειγμα, το 2019 έξι χρόνια θα υπολογίζονται με τους νέους συντελεστές, το 2020 επτά χρόνια και ούτω καθεξής.
 
3. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς μεταβατικό στάδιο, για όσους μπουν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
 
4. Για πρώτη φορά καθιερώνεται «αναλογική» σύνταξη, την οποία θα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι ακόμα και με έναν χρόνο δουλειάς.
 
5. Η «βασική» σύνταξη θα καταβάλλεται σε όσους θεμελιώσουν για πρώτη φορά δικαίωμα συνταξιοδότησης -από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα- μετά την 1η Ιανουαρίου 2018. Αυτό το ποσό με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ και θα μειώνεται στις περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με μειωμένη σύνταξη (π.χ. λόγω αναπηρίας ή θανάτου).
 
6. Για όσους έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4.500 ημέρες ασφάλισης η «βασική» σύνταξη θα χορηγείται υπό προϋποθέσεις: οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι άνω των 65 ετών, να τηρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια (π.χ. το ατομικό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το 14πλάσιο του πλήρους ποσού της «βασικής» σύνταξης) και να διαμένουν τουλάχιστον 35 έτη στη χώρα (μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας τους).
 
7. Η «αναλογική» σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια δουλειάς. Οι συντελεστές για τον υπολογισμό αυτής της σύνταξης θα αλλάζουν ανά τριετία και θα δίνεται μία «έξτρα» προσαύξηση από τα 37 και μέχρι τα 40 έτη δουλειάς.
 
8. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1,2%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης με 35ετία θα είναι 65% («βασική» και «αναλογική» σύνταξη). Οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0.7% για όσους έχουν μέχρι και 15 χρόνια δουλειάς και μπορεί να φτάνουν έως και το 2,5% (αυτό θα οριστικοποιηθεί σήμερα) για όσους έχουν από 37 έως 40 έτη ασφάλισης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε