Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο σεισμός στη Βουλγαρία δεν προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα

Ο σεισμός στη Βουλγαρία δεν προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα

“Δε συνδέεται ο σεισμός της Ιταλίας με το σεισμό της Βουλγαρίας” λέει στο Newsit o σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας ο σεισμός μεγέθους 5,6 ρίχτερ που έγινε τα ξημερώματα στη Σόφια καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΝΕWSIT O ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ

Οπως δήλωσε στο Newsit o κύριος Ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας “ο σεισμός που έγινε στις 3 τα ξημερώματα στη Βουλγαρία είχε μέγεθος 5,6 ρίχτερ, το βάθος όμως του σεισμού ήταν στα 9 χιλιόμετρα και αυτό δικαιολογεί το γεγονός πως έγινε ιδιαίτερα αισθητός και το επίκεντρο ήταν γύρω στα 24 χιλιόμετρα δυτικά από τη Σόφια.

Ο μηχανισμός του συγκεκριμένου σεισμού ήταν τέτοιος ώστε είχε μια κλίση του ρήγματος ας το πούμε έτσι, βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά έτσι ώστε δημιουργήθηκε μεγάλη ενέργεια του σεισμού προς την ελληνική πλευρά και γι΄αυτό ακριβώς το λόγο έγινε αισθητός στη Βόρεια Ελλάδα. Από εκεί και πέρα έχει συνεχιστεί η ακολουθία αυτή με σεισμούς μικρότερου μεγέθους. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για έναν κύριο σεισμό γιατί οι μετασεισμοί είναι μικροτερου μεγέθους και αυτό ειναι καλό καθώς εκτονώνεται ο σεισμός, όμως θα πρέπει να περιμένουμε ενα με δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται το φαινόμενο”.

ΔΕ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

“Οι δύο σεισμοί είναι δύο ανεξάρτητα φαινόμενα, δηλαδή ο σεισμός στην Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό σεισμό. Είναι τυχαίο ότι συνέβησαν χρονικά με απόσταση λίγων ωρών ο ένας μετά τον άλλον. Η μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο επικέντρων, δηλαδή της Μπολόνια και της Σόφιας δε δικαιολογεί να διεγείρει το ένα ρήγμα το άλλο”.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ
“Το κατά πόσο τώρα ένας σεισμός 5,6 ρίχτερ μπορεί να διεγείρει γειτονικά ρήγματα θα το δούμε σε λίγες ώρες. Δε θα έλεγα όμως οτι υπάρχει λογος ανησυχίας για τον ελλαδικό χώρο τη στιγμή που μιλάμε καθώς δεν έχει παρατηρηθεί καμία διέγερση. Είναι φυσιολογικό όμως επειδή ο σεισμός έγινε και μέσα στη μέση της νύχτας να ανησυχήσουν οι κάτοικοι στη βόρεια Ελλάδα όμως δεν εμπνέει καμία ανησυχία προς στιγμήν για τον ελλαδικό χώρο”, είπε τέλος ο κύριος Χουλιάρας.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κ.Χουλιάρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε κατάσταση πανικού μετά τα 5,8R η Βουλγαρία – Καμία ανησυχία για το Κοζλοντούι

Κιλκίς: Φόβος και αναστάτωση από σεισμό 5,8 Ρίχτερ στην Βουλγαρία!

Ισχυρός σεισμός στη Βουλγαρία – “Κουνήθηκε” η βόρεια Ελλάδα

Κιλκίς: Φόβος και αναστάτωση από σεισμό 5,8 Ρίχτερ στην Βουλγαρία!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε