Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ο τουρκικός Τύπος στο πλευρό του Πατριάρχη!

Ο τουρκικός Τύπος στο πλευρό του Πατριάρχη!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 22.12.2009 | 16:32
Πρώτη δημοσίευση: 22.12.2009 | 16:32

Στηρίζει ο τουρκικός Τύπος τις πρόσφατες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

στο αμερικανικό δίκτυο CBS. Οι Τούρκοι σχολιαστές επικρίνουν μάλιστα την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει τα λεγόμενα του πατριάρχη «να έχουν ειπωθεί εκ παραδρομής».

Ο κύριος αρθρογράφος της «Χουριέτ», Οκτάι Εκσί, γράφει σήμερα ότι «η πιο βαριά κουβέντα του Βαρθολομαίου ήταν το ότι ορισμένες φορές αισθάνεται σαν να σταυρώνεται» και σημειώνει: «Έχει μήπως άδικο; Να το ξεκαθαρίσουμε, ακόμη και αν έχει υπερβάλει. Όχι, δεν έχει καθόλου άδικο».

Τη διαφωνία του προς την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εκφράζει και ο αρθρογράφος της «Πόστα» Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, γράφοντας: «Οσο κι αν θυμώνει ο Νταβούτογλου, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φαίνεται ότι εξερράγη, επειδή έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Είπε πως αισθάνεται σαν να σταυρώνεται και ότι μπορεί να αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επαναστάτησε μπροστά στην αναποφασιστικότητα της Άγκυρας και στο γεγονός ότι η τελευταία κωλυσιεργεί στο θέμα της Θεολογικής Σχολής. Ο Πατριάρχης συνήθως είναι πολύ προσεκτικός. Φροντίζει να μην έρχεται αντιμέτωπος με τις τουρκικές κυβερνήσεις και πάντα υπερασπίζεται την Τουρκία. Εάν τούτη τη φορά προβαίνει σε αυτό τη σκληρή δήλωση, θα πρέπει να τον ακούσουμε».

«Δεν συμμερίζομαι την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου», προσθέτει και καταλήγει: «ο Πατριάρχης έχει δίκιο. Το κράτος, μην τηρώντας τους λόγους του και εμπαίζοντας εδώ και 38 χρόνια ένα τουρκικό ίδρυμα, έχει σταυρώσει τον Πατριάρχη».

Ο Τζενγκίζ Τσαντάρ της «Ραντικάλ» αναφέρεται στη "φιλολογία" που έχει αναπτυχθεί στην Τουρκία για το αν ήταν υπερβολικά τα όσα είπε ο Βαρθολομαίος και σημειώνει ότι «είναι δίχως σημασία ακόμη και η διατύπωση της ερώτησης αν ήταν υπερβολικά. Ο Βαρθολομαίος εάν μίλησε με τον τρόπο αυτό, το έκανε επειδή αισθάνεται έτσι. Αφήνοντας κατά μέρος το αν έχει υπερβάλει, πρέπει να δούμε για ποιο λόγο τα είπε αυτά».


   Διαδώστε αυτό το άρθρο