Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Οδοιπορικό Newsit στα μπλόκα Βοιωτίας και Φθιώτιδας

Τα τρακτέρ παρατεταγμένα στον κόμβο του Κάστρου. ΦΩΤΟ NEWSIT
Τα τρακτέρ παρατεταγμένα στον κόμβο του Κάστρου. ΦΩΤΟ NEWSIT

Αποστολή: Χρήστος Μαζάνης.

Υπάρχουν και αγρότες που δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα και είναι αρκετοί. Το Νewsit βρέθηκε στο νομό Βοιωτίας και εντοπίσαμε μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου που διαφωνεί με τα μπλόκα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Λιβαδειάς Γιώργο Ανέστη, οι αγρότες στον νομό είναι 4.000 ενώ 500 είναι αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν στα μπλόκα. Παράλληλα τα τρακτέρ είναι 2.000 με τα 400 να βρίσκονται στην εθνική οδό.

ΩΡΑ 10.00

Στον Αγ.Ανδρέα Βοιωτίας ο αγρότης κ.Σπύρος Τζανέτος, δε συμμετέχει στα μπλόκα και όπως λέει στο Νewsit πάνω στο τρακτέρ του διαφωνεί ριζικά με το να κλείνουν οι δρόμοι.

Την ίδια κατάσταση συναντήσαμε και στον Ορχομενό. Δεκάδες τρακτέρ τα οποία δεν βρίσκονται στα μπλόκα.

ΩΡΑ 11.00

“Εκτός του ότι διαφωνώ να κλείνουν οι δρόμοι, δεν βρίσκομαι στα μπλόκα διοτι θα καταστραφεί η σοδειά μου” ..επισημαίνει στο newsit ο Κώστας Κυαλιός, αγρότης που τον εντοπίσαμε στο σπίτι του στον Ορχομενό.

ΩΡΑ 12:00 

Στην περιοχή του Μαρτίνου, ο Δημήτρης Κάραλης από το τρακτέρ του λέει πως το πρόβλημα δεν λύνεται με το να υπάρχουν μπλόκα. Κι ο ίδιος βέβαια απών αφού έπρεπε να ασχοληθεί με τις αγροτικές δουλειές του.

ΩΡΑ 13.00

Στο μπλόκο του Κάστρου 187 τρακτέρ μόλις έχουν κλείσει την εθνική οδό αλλά και τους παράδρομους. Περίπου 60 αγρότες έχοντας σχεδιάσει μια πρόχειρη καλύβα παραμένουν φύλακες του μπλόκου.

“Αγωνιστές του καναπέ”, χαρακτηρίζει τους αγρότες που δεν συμμετέχουν στα μπλόκα, ο Παναγιώτης Πανάγου, Πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Ορχομενού μέσα από τον πρόχειρο καταυλισμό του Κάστρου.

“Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας και να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας με οποιοδήποτε κόστος”, δήλωσε στο Νewsit ενώ κάνει λόγο για φρούδες ελπίδες και πλαστά νούμερα που τους πουλάει η κυβέρνηση.

Μόνο 7 αγρότες και 98 τρακτέρ έχουν κλείσει τον κόμβο στις Λιβανάτες. Κανείς δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

 

Το NewsIt βρέθηκε και στην περιοχή της Φθιώτιδας και στη γέφυρα της Αλαμάνας όπου οι αγρότες δείχνουν ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να παραμείνουν στις εθνικές οδούς.

Ένα από τα μεγαλύτερα μπλόκα των αγροτών βρίσκεται 2 χιλιόμετρα πριν από την πόλη της Λαμίας, στην γέφυρα της Αλαμάνας. Πρόκειται για το πιο κομβικό σημείο αφού αν κοπεί ο δρόμος στο Μοσχοχώρι, αυτόματα η βόρεια με τη νότια Ελλάδα δεν θα επικοινωνεί. 

Η εθνική οδός είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα, ενώ οι αγρότες κατά διαστήματα κλείνουν και τις παρακαμπτηρίους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και στο κέντρο της Λαμίας. 

Σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αγροτικού Διαδημοτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας, Μίμη Μακαρέ 350 τρακτέρ βρίσκονται στο δρόμο, ενώ συμμετέχουν περίπου 500 αγρότες από τον νομό. Μάλιστα, ο κ. Μακαρές προειδοποιεί ότι εάν η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί θα κλείσουν και το Μοσχοχώρι, κάτι που σημαίνει ότι για να μεταβεί κάποιος στην Αθήνα θα πρέπει να πάει μέσω Ιωαννίνων. 

Oι αγρότες αυτή την φορά στον φακό του Νewsit, μέσα από τον πρόχειρο καταυλισμό που έχουν στήσει δεν μας παρουσιάζουν τα αιτήματά τους αλλά προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι αγωνίζονται για να μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει φθηνότερα το προϊόν τους. 

Εκτός όμως από τους αγρότες στα μπλόκα υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχουν κατέβει στους δρόμους.Το Newsit εντόπισε πολλά τρακτέρ τα οποία βρίσκονται αμετακίνητα στα χωριά Ανθύλη,Ροδίτσα και Αγ.Παρασκευή.

Οι αγρότες ζητούν:

-φτηνό αγροτικό πετρέλαιο

-οικονομική ενίσχυση και συμπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

-προστασία της ντόπιας παραγωγής

-κατώτερες θεσμοθετημένες τιμές στα προιόντα

-μείωση του κόστους παραγωγής

-πάγωμα αγροτικών χρεών για 3 έτη

-οικονομική ενίσχυση μέσω του προγράμματος dominius από εθνικούς πόρους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε