Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι Μαορί που πολέμησαν στην Ελλάδα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – σπάνιες φωτό

Ήρθαν στην Ευρώπη από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία ,την Πολυνησία και τα νησιά Κούκ, μαζί με το εκστρατευτικό σώμα των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών για να πολεμήσουν στο πλευρό των συμμάχων.

Πολέμησαν με πάθος, με δύναμη και με εξαιρετικό θάρρος και πολλοί από αυτούς αναδείχθηκαν σαν ήρωες πολέμου. Υπερασπίστηκαν ξένα για αυτούς εδάφη, σαν να είναι η πατρίδα τους. Αγάπησαν την Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη και πότισαν την ευλογημένη γη της, με το αίμα τους. Οι Γερμανοί στο άκουσμα τους, ένιωθαν άβολα. Οι Μαορί είχαν έναν επιπλέον λόγο να πολεμούν ενάντια τους.

Το χρώμα και η φυλή τους στη ρατσιστική κλίμακα των Ναζί, τους κατέτασσε μαζί με τους Ρώσους στην τελευταία βαθμίδα του ανθρώπινου γένους, στους “υπανθρώπους” (untermenschen). Οι Μαορί φυσικά ουδόλως ενδιαφέρονταν για την άποψη των Γερμανών. Το μόνο που ήθελαν ήταν να τους βρούν απέναντι τους και να τους λιανίσουν. Αργότερα θα χόρευαν προκλητικά αλλά και υπερήφανα τον περίφημο χορό τους τον Χάκα. Τον χορό που τρομοκρατεί τους εχθρούς με τις άγριες εκφράσεις του προσώπου, με τις κοφτές κινήσεις των χεριών, τα γρυλίσματα και τις κραυγές τα γουρλωμένα μάτια και την γλώσσα προκλητική έξω από το στόμα. Εξάλλου ο σκοπός του χορού τους είναι να δείξουν πόσο αποφασισμένοι είναι να εξολοθρεύσουν τον εχθρό και να μην μείνει ούτε ένας ζωντανός…

Το onalert σας παρουσιάζει σήμερα σπάνιες φωτογραφίες από τη δράση των πολεμιστών Μαουρί στην Κρήτη, στην Αίγυπτο και στην Ιταλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνολικά στο πλευρό των συμμάχων πολέμησαν 16.000 Μαορί. Το βάπτισμα του πυρός το πήραν στην Ελλάδα. Στην αρχή μαζί με άλλους Νεοζηλανδούς, είχαν διαταγές να καθυστερήσουν την κάθοδο των Γερμανών και να κρατήσουν τα στενά του Ολύμπου, μέχρι τις Θερμοπύλες. Οι Άγγλοι είδαν πως τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει την κάθοδο της γερμανικής πολεμικής μηχανής και τους διέταξαν να εγκαταλείψουν θέσεις και να υποχωρήσουν στην Κρήτη.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ www.onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε