Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι αγορές “γυρνούν την πλάτη” στην Moody’s

(ΦΩΤΟ REUTERS)
(ΦΩΤΟ REUTERS)

Άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διευρύνοντας τα…

κέρδη των πέντε προηγούμενων συνεδριάσεων.

 

Οι επιτυχείς δημοπρασίες ισπανικού, ιρλανδικού και βελγικού χρέους, σε συνδυασμό με τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, έδωσαν ώθηση στις διεθνείς μετοχές.

Άλλοι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η άνοδος οφείλεται στα επενδυτικά κεφάλαια που “βγήκαν” από τον χρυσό και το πετρέλαιο καταγράφοντας κέρδη και κατευθύνονται σε επιλεγμένες μετοχές που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

 

Στις 10:23 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 0,4% στις 1.041,58 μονάδες, έχοντας κλείσει χθες στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω του ενός μηνός.

 

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τράπεζες, με τις μετοχές των Banco Santander, Royal Bank of Scotland και Societe Generale να σημειώνουν άνοδο από 1,7% έως 1,9%.

 

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,7%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,4% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,5%.

 

Πάντως στην Αθήνα, αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά,  σταδιακά ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, αν και αυτό που χαρακτηρίζει έως τώρα την αγορά είναι η χαμηλή αξία συναλλαγών που δεν μπορεί να δώσει κατεύθυνση και τάση.


Το θετικό είναι ότι μετά τη χθεσινή πτώση, λόγω Moody΄s και ΕΚΤ, οι επενδυτές δεν έχουν προχωρήσει σε επιθετικές ρευστοποιήσεις και σε συνδυασμό με την καλή πορεία των ξένων αγορών προσπαθούν σε πρώτη φάση να κατοχυρώσουν τις 1.500 – 1.550 μονάδες. Αυτή την ώρα Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,20% στις 1.526 μονάδες με αξία συναλλαγών στα 14 εκατ. ευρώ.


Αδύναμος κρίκος της σημερινής συνεδρίασης είναι η μετοχή του ΟΠΑΠ που υποχωρεί κατά 7% καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1,10 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 8,6%. Το καθαρό μετά από το φόρο μέρισμα που θα λάβουν οι επενδυτές είναι 0,99 ευρώ ανά μετοχή. Eπίσης, σήμερα το ενδιαφέρον της αγοράς θα είναι στραμμένο στη γενική συνέλευση του ΟΤΕ όπου οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν ή όχι την πρόταση του Δ.Σ. για μειωμένο μέρισμα. Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 1,3%, της Alpha 0,65%, του ΟΤΕ 0,67%, ενώ υποχωρούν η Πειραιώς με 0,25%, η Κύπρου με 0,85% και η Eurobank με 0,24%.

 

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε