Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Οι αλλαγές στη φορολογία και η φοροκάρτα

Κλειδώνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. ‘Ερχεται τον Απρίλιο η φοροκάρτα. Ολες οι λεπτομέρειες για το αφορολόγητο και τις αποδείξεις.

Συσκέψεις στο υπουργείο οικονομικών ωστε να “κλειδώσει” το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητιούνται μεταξυ άλλων τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι αποδείξεις, ο ΦΠΑ και η νέα φοροκάρτα.

Οι ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίζουν το θέμα της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, η ποινική αντιμετώπισή της είναι η αιτία της κόντρας, σύμφωνα με την Καθημερινή, μεταξύ του υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του Υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, σειρά μέτρων, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκει αντίθετο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη, με αιχμή το ύψος του ποσού, από το οποίο θα μετατρέπεται σε κακούργημα το αδίκημα της φοροδιαφυγής. To υπουργείο Οικονομικών επιμένει να μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα η φοροδιαφυγή όταν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα το όριο είναι 150.000 ευρώ και η αύξηση της ανώτατης ποινής για το αδίκημα από τα 10 χρόνια στα 20 χρόνια.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι και τα λουκέτα στις εφορίες. Οπως φαίνεται θα κλείσουν 80 έως 100 εφορίες ενώ έρχεται και point system για την αξιολόγηση εφοριακών και διαδικασίες εξπρές για απολύσεις επίορκων υπαλλήλων.

Στο τραπέζι της σύσκεψης βρίσκεται και το θέμα της νέας κάρτας αποδείξεων η οποία έρxεται τον Απρίλιο. Το μέτρο συνδυάζεται και με την επιπλέον έκπτωση φόρου για όσους την χρησιμοποιούν. Η έκπτωση που ισχύει σήμερα είναι για ποσό αποδείξεων έως 3.000 ευρώ επιπλέον του ορίου των αποδείξεων που απαιτείται για το αφορολόγητο, ανάλογα με το εισόδημα. Μελετάται να φτάνει τις 5.000 ευρω για τους χρήστες της φοροκάρτας. 

Η κάρτα θα έχει το μέγεθος πιστωτικής, θα είναι προαιρετική και θα δίνεται δωρεάν απο τις τράπεζες. Θα έχει 19μήφιο αριθμό και θα περνά απο μηχάνημα. Θα καταγράφεται η αξία των συναλλαγών και μέσω της τράπεζας θα ενημερώνεται το ΚΕΠΥΟ. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συλλέγουν και αποδείξεις και να τις υποβάλλυν μαζί με τη δήλωσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Η ώρα της.. απόδειξης. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε