Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Οι αντικειμενικές θα αυξήσουν πέντε φόρους και… τα ενοίκια

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Αυξήσεις 20-30% στις νέες αντικειμενικές αξίες
– Ντόμινο ανατιμήσεων σε φόρους και τέλη ακινήτων το 2011
– Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες
– Πίνακας με τις παλαιές και νέες τιμές

Με στόχο της είσπραξη 570 εκατομμυρίων ευρώ η Κυβέρνηση αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες μάλιστα θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο φέρνοντας τα πάνω-κάτω σε μια σειρά από τέλη και φόρους. Στόχο οι… βίλες που είναι εκτός σχεδίου και γι’ αυτό το λόγο κανείς από τους ιδιοκτήτες δεν πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας, όμως με τη δημιουργία ζωνών συμπαρασύρει όλα τα ακίνητα.

Μαζί με το ακίνητο όμως συμπαρασύρονται (προς τα πάνω) και μια σειρά από φόροι και τέλη. Αυξάνεται η αξία, αυξάνεται και το τεκμήριο. Μαζί, από το το νέο χρόνο, αυξάνεται το τέλος και ο φόρος ακίνητης περιουσίας τον οποίο θα πρέπει να πληρώσουν χιλιάδες περισσότεροι πολίτες αν δεν αυξηθεί το αφορολόγητο όριο που είναι σήμερα στις 400.000.

Παράλληλα, από τη στιγμή που μια σειρά άλλοι φόροι υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική και όχι τα τετραγωνικά, θα αυξηθούν και οι φόροι μεταβίβασης και τα έξοδα για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, υποθηκοφυλακείου κλπ.

Ποιες θα είναι οι αυξήσεις:
-Οι αυξήσεις τιμών θα είναι μικρότερες 10% – 20% σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν τις αγοραίες, ενώ θα είναι έως 30% στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.
-Έως 50% για τα εκτός σχεδίου καθώς σε κάποιες περιοχές δημιουργούνται περισσότερες ζώνες και σε κάποιες άλλες διευρύνονται οι υπάρχουσες ζώνες.
-Πάνω από 50% σε περιοχές που προβλέπεται να επεκταθούν σύντομα τα σχέδια πόλης, καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 – 800 μέτρων από τα όρια εγκεκριμένων σχεδίων θα ανακοινωθούν ακόμη πιο υψηλές τιμές.

Από την εφημερίδα "Το Βήμα"

Διαβάστε επίσης:

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε