Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Οι αποκαλύψεις “χαμηλού βεληνεκούς” για τα σκάνδαλα δεν καλύπτουν το δράμα της οικονομίας

Οι αποκαλύψεις “χαμηλού βεληνεκούς” για τα σκάνδαλα δεν καλύπτουν το δράμα της οικονομίας

-Μέσα στην εβδομάδα αποφάσεις για εργασιακά, ασφαλιστικό – Ερχονται ξανά οι ελεγκτές- Μεγάλη η υστέρηση των εσόδων – Σχεδόν δεδομένα νέα μέτρα απο Σεπτέμβριο

 
Μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον του τόπου και την τιμή του πολιτικού κόσμου ξεκινάει. Στη Βουλή θα συνεχιστεί η διαμάχη γύρω απο το διακομματικό σκάνδαλο Siemens ενω η δικαιοσύνη πρόκειται να ασκήσει διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή στον Τάσο Μαντέλη.
 
Απο το ΣΔΟΕ αναμένονται τα στοιχεία για τους αποδέκτες των “δώρων” που έστελνε η εταιρεία σε πολιτικούς και  κρατικούς υπαλλήλους. ‘Ολο και περισσότεροι όμως εκφράζουν επιφυλάξεις για το εαν  θα εντοπιστούν τα “μέγαλα ψάρια” του σκανδάλου και όχι η “μαρίδα” που έπαιρνε τα μικροποσά.
 
Η σκανδαλώδης καθυστέρηση στην έρευνα έχει επιτύχει το στόχο εκείνων που ήθελαν να χαθούν τα στοιχεία ακόμα κι αν εντοπιστούν να έχει επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.
 
Το μεγάλο θέμα όμως παραμένει η οικονομία. Που όσο κι αν κάποιοι θέλουν να το καλύψουν με αποκαλύψεις για “ξοφλημένους” πολιτικούς που πήραν μίζες ωστε να προστατεύσουν τους μεγάλους ενόχους, είναι αυτό που πραγματικά απασχολεί την ελληνική κοινωνία.
 
Απο τη Δευτέρα ο υπουργός εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ξεκινά διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για σοβαρές περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων. Στο διάλογο δεν θα συμμετάσχει όπως έχει ήδη δηλώσει η ΓΣΕΕ. Μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθούν προς διαπραγμάτευση  η αύξηση του ορίου απολύσεων, οι τροποποιήσεις στο καθεστώς των αποζημιώσεων και οι χαμηλότερες αμοιβές για νεοπροσλαμβανόμενους .
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα έρθουν στην Αθήνα οι ελεγκτές του ΔΝΤ για να ελέγξουν τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Τα μηνύματα είναι αρνητικά, αφού τα έσοδα εξαιτίας της ύφεσης και του αναποτελεσματικού μηχανισμού είσπαρξης υπολείπονται των υπεσχεμένων απο την ελληνική κυβέρνηση. Ετσι, παρα τις διαβεβαιώσεις του υπουργού οικονομικών οτι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα (άλλωστε ο κ. Παπακωνσταντίνου  προ τριμήνου μόλις διαβεβαίωνε οτι δεν θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ) οικονομικοί παράγονες προεξοφολούν οτι το Σεπτέμβριο θα έχουμε ένα ακόμα επώδυνο πακέτο, για να μπορέσουμε να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου.
 
Ταυτόχρονα, αυτή την εβδδομάδα αναμένεται να κλείσει και το θέμα του ασφαλιστικού. Παρα τις προσπάθειες που λέει οτι καταβάλλει ο κ. Λοβέρδος, θα κάνει πράξη όλα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο προς το ΔΝΤ (πλήρη σύνταξη μετα 40 έτη εργασίας κλπ).
 
Επόμενο θύμα των μειώσεων αναμένεται να είναι ο ιδιωτικός τομέας, οπου ήδη σιωπηλά έχουν επιβληθεί μειώσεις αποδοχών στα υψηλόβαθα στελέχη και απο το Σεπτέμβριο εκφράζονται φόβοι αυτό θα επεκταθεί και στους χαμηλόμισθους.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε