Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Οι δικαστές ξεκινούν στάσεις εργασίας από τις 17 Σεπτεμβρίου

Οι δικαστές ξεκινούν στάσεις εργασίας από τις 17 Σεπτεμβρίου

Επίσης, προγραμματίστηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις 22 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφασιστεί για το αν θα κατέλθει, ή όχι, σε απεργία το δικαστικό σώμα.

Πανελλαδική διακοπή των συνεδριάσεων των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων για πέντε μέρες από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (17 Σεπτεμβρίου έως 22 Σεπτεμβρίου 2012) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των αποδοχών, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Οι διακοπές των συνεδριάσεων θα ξεκινούν στις 10:00 και θα διαρκούν έως το τέλος του ωραρίου (15.30).

Εξάλλου, αποφασίστηκε η αναστολή δημοσίευσης δικαστικών αποφάσεων εκτός των κατεπειγουσών, ενώ όλοι οι δικαστές θα υποβάλουν στους διευθύνοντες τα δικαστήρια (προϊσταμένους τους) αίτημα για διάθεση υλικοτεχνικής υποστήριξης (γραφεία, βιβλία, χαρτί, κ.λπ.), έτσι ώστε να εργάζονται στα δικαστήρια και όχι στα σπίτια τους.

Πάντως, ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στον δικαστικό και εισαγγελικό κόσμο είναι ότι:

1) Την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αντικείμενο τις επικείμενες δυσμενείς μεταβολές του ειδικού μισθολογίου των δικαστικών.

2) Δύο μέρες μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών σε Γενική Συνέλευση θα καθορίσουν τη στάση των διοικητικών δικαστών.

3) Στις 16 Σεπτεμβρίου (10:00) στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κατά την οποία θα αποφασισθεί η μορφή των κινητοποιήσεων των εισαγγελέων, σε περίπτωση που η πολιτεία προβεί σε περαιτέρω περικοπές των αποδοχών τους.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει αποφασιστεί την πρώτη μέρα του νέου δικαστικού έτους, 17η Σεπτεμβρίου 2012, στις 12:30 να πραγματοποιηθούν πανδικαστικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις εφετειακές έδρες της χώρας με ταυτόχρονη διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων και διακοπή λειτουργίας των εισαγγελικών γραφείων.

Το πρωί, οι εκπρόσωποι των δικαστικών Ενώσεων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, και ακολούθως εκπρόσωποί τους έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση αυτή, που διήρκεσε μία ώρα περίπου, δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Οι δικαστές έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των αποδοχών τους, τα οποία είχαν θέσει υπόψη και στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί του.

Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός μας άκουσε με προσοχή. Θεωρούμε ότι τουλάχιστον έδωσε την προσοχή, την οποία έπρεπε να δώσει. Είχαμε τη σωστή αντιμετώπιση, εννοούμε από πλευράς σεβασμού του θεσμικού μας ρόλου. Θα φανεί πλέον εκ του αποτελέσματος ποια θα είναι η έκβαση».

Πάντως, τελευταία ελπίδα των δικαστών παραμένει η αναμενόμενη συνάντηση, την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου, των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε