Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι φονικοί λόγω τοξικότητας λαγοκέφαλοι γιγαντώθηκαν και κατέκλυσαν το Αιγαίο!

Στη Λέρο ερασιτέχνης ψαράς έπιασε πριν 2 ημέρες λαγοκέφαλο βάρους 3 κιλών και µήκους 60 εκατοστών ενώ όταν πρωτοεμανίστηκαν στη Ρόδο το 2003 ζύγιζαν 200 γραμμάρια και δεν ξεπερνούσαν τα 12 εκατοστά.
Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες αλιεύτηκαν λαγοκέφαλοι που φτάνουν ακόµη και τα πέντε κιλά βάρος και το ένα µέτρο µήκος και σύµφωνα µε τα ΝΕΑ αυτό δείχνει όχι απλά την ταχύτατη εξάπλωση τους αλλά την κυριαρχία τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
 
Σύμφωνα με τους ιχθυολόγους το επικίνδυνο αυτό ψάρι προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα µέσω της διώρυγας του Σουέζ και τώρα πια έφτασαν και στον Σαρωνικό, ενώ δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του ψαριού-εφιάλτη.
Ο λαγοκέφαλος είναι φονικός γιατί παράγει την τοξική ουσία τετραδοτοξίνη που µπορεί να επιφέρει ακόµη και τον θάνατο από πνευµονική ανεπάρκεια σε όσους τον καταναλώσουν, και τα συµπτώµατα είναι παράλυση, στομαχόπονος, διάρροια, εµετός και δύσπνοια.
 
Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 29 συνολικά ψάρια µετανάστες που ήρθαν στη Μεσόγειο διασχίζοντας τη διώρυγα του Σουέζ, ενώ πρόσφατα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο παρατηρήθηκε αύξηση των πληθυσµών και άλλων ψαριών της ίδιας φονικής οικογένειεας, των τετραοδοντιδών.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε