Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

«Οι νεοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή» – Πως είδε ο διεθνής Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογών

«Οι νεοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή» – Πως είδε ο διεθνής Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογών

«Χάος στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Corriere della Sera, ενώ το Reuters γράφει πως πλέον τίθεται εν αμφιβόλω το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ!

«Συντριβή των σοσιαλιστών και των συντηρητικών στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais, που γράφει πως «οι φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή», υπογραμμίζοντας την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο των ριζοσπαστών ενώ η El Mundo τονίζει ότι “η πολυδιάσπαση στο ελληνικό κοινοβούλιο απειλεί τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η ΕΕ”.

Η Liberation επισημαίνει επίσης την κατακρήμνιση των δύο μεγάλων κομμάτων και τη σημαντική άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters γράφει ότι τα μεγάλα κόμματα “σφυροκοπήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής” λόγω της εντεινόμενης οικονομικής δυσπραγίας που οφείλεται στις περικοπές που επέβαλε το ΔΝΤ, γεγονός που γεννά “αμφιβολίες για το μέλλον της Αθήνας στη ζώνη του ευρώ”.

Η “κατάρρευση” των δύο κομμάτων που στήριξαν την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα θέτει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός της ευρωζώνης, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ακόμα ότι στην ανατροπή του παλαιού πολιτικού συστήματος θα πρέπει να προστεθεί και «η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο στις εκλογές του 2009 είχε πάρει ποσοστό μόλις 0,29%».

Οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται και τα μικρά ποσοστά των μοναδικών κομμάτων που έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι πιστωτές στην Ελλάδα, καθιστούν πολύ δύσκολο το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας που θα ακολουθήσει τον δρόμο αυτό, προσθέτει το πρακτορείο.

Το Γερμανικό Πρακτορείο, κάνοντας επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, υπογραμμίζει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι, οργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι τιμώρησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιλέγοντας να ψηφίσουν τα μικρότερα κόμματα των άκρων του πολιτικού φάσματος.

Το BBC στην ιστοσελίδα του μιλά για τις “δραματικές απώλειες” των δύο μεγάλων κομμάτων και σημειώνει ότι σε όλη την Ελλάδα εκφράζεται “θυμός για τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια”. Από την άλλη, η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για “ράπισμα” των ψηφοφόρων στα μεγάλα κόμματα που στήριξαν τη λιτότητα στην Ελλάδα.

Η Corriere della Sera, με τίτλο “Χάος στην Ελλάδα” μιλά στο ρεπορτάζ της για την κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και τη ραγδαία άνοδο των εξτρεμιστών ενώ η Repubblica αναφέρει ότι «καταρρέουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής λιτότητας» και επισημαίνει την «άνοδο της αριστεράς, που ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, αλλά και την είσοδο των νεοναζιστών στο κοινοβούλιο».

Την ανησυχία της Ευρώπης για την πορεία των προγραμμάτων λιτότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές σημειώνει και η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας RSI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε