Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Οι πιο δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι οι Έλληνες

Οι πιο δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι οι Έλληνες
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 02.02.2010 | 17:27
Πρώτη δημοσίευση: 02.02.2010 | 17:27

Δηλώνουν δυσαρεστημένοι και μεγάλη ανασφάλεια για την οικονομία και την κοινωνική προστασία.

Ως οι πλέον δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι εμφανίζονται οι Έλληνες σε ό,τι αφορά την κοινωνική προστασία στη χώρα τους, την οικονομική κατάσταση, το κόστος ζωής και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. 

Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και έχει τίτλο «Το κοινωνικό κλίμα στην ΕΕ». 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σε κλίμακα από το -10 ως το +10 οι Έλληνες δηλώνουν σε γενικές γραμμές, οι πλέον ανικανοποίητοι από τη ζωή τους, μαζί με τους Βούλγαρους και τους Ούγγρους. Ειδικότερα, δηλώνουν ανικανοποίητοι από την προσωπική τους κατάσταση (-0,6) έναντι (+3,2) του ευρωπαϊκού μέσου όρου, από την επαγγελματική τους κατάσταση (-1,4) έναντι (+1,4) στην ΕΕ των 27 και από την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (-1) έναντι (+1,2) στην ΕΕ των 27. 

Επιπλέον, οι Έλληνες μαζί με τους Βούλγαρους και τους Ούγγρους έχουν τις χαμηλότερες προσδοκίες σε ό,τι αφορά τη μελλοντική οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (-4 έναντι -1,5 στην ΕΕ των 27). Επίσης, το ίδιο τρίπτυχο δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από όλους τους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά την περιοχή, όπου βρίσκεται η κατοικία τους (+1,7), έναντι (+4,2) στην ΕΕ των 27.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση γενικότερα, στην Ελλάδα εμφανίζεται ένας από τους υψηλότερους βαθμούς δυσαρέσκειας (-6,2) μετά τη Λετονία (-8,3), την Ουγγαρία (-7,3) και την Ιρλανδία (-6,5). Ο βαθμός δυσαρέσκειας στην ΕΕ των 27 είναι κατά μέσο όρο (-4,1).

Για την κατάσταση της απασχόλησης, ο βαθμός δυσαρέσκειας των Ελλήνων είναι (-6) έναντι (-4,4) στην ΕΕ των 27. Περισσότερο δυσαρεστημένοι από τους Έλληνες δηλώνουν οι Λετονοί (-7,2), οι Ιρλανδοί (-6,8), οι Εσθονοί (-5,8), οι Ισπανοί, οι Ούγγροι και οι Πορτογάλοι. 

Για το κόστος ζωής οι πλέον δυσαρεστημένοι είναι οι Έλληνες και οι Ούγγροι (-6,1) και ακολουθούν οι Λετονοί και οι Βούλγαροι (-5,9). Στην ΕΕ των 27 ο βαθμός δυσαρέσκειας για το κόστος ζωής είναι (-3).

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες στέγασης, ο βαθμός δυσαρέσκειας των Ελλήνων είναι κατά μέσο όρο (-5) έναντι (-3,1) στην ΕΕ των 27.

Επιπλέον, Έλληνες και Λετονοί είναι οι πιο δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι από τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στις χώρες τους. Ακολουθούν οι Ιρλανδοί, οι Ρουμάνοι, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι. Στην ΕΕ των 27 ο βαθμός δυσαρέσκειας για τη δημόσια διοίκηση είναι κατά μέσο όρο (-1,2).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία υπάρχει ο μεγαλύτερος βαθμός δυσαρέσκειας (-3) έναντι (+1,3) στην ΕΕ των "27". Δυσαρεστημένοι δηλώνουν και οι Ούγγροι, οι Λετονοί, οι Ιρλανδοί και οι Πολωνοί. 

Στο θέμα των συντάξεων οι Έλληνες εμφανίζονται, επίσης, ως οι πλέον δυσαρεστημένοι (-5,4). Ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι και οι Ούγγροι. Στην ΕΕ των 27 ο βαθμός δυσαρέσκειας για τις συντάξεις είναι κατά μέσο όρο (-1). Στην Ελλάδα εμφανίζεται ο υψηλότερος βαθμός δυσαρέσκειας (-5,3) και για τα επιδόματα ανεργίας έναντι (-1,2) στην ΕΕ των 27.

Τέλος, οι Έλληνες, οι Ούγγροι και οι Λετονοί είναι οι πλέον δυσαρεστημένοι σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται η φτώχεια και οι ανισότητες στις χώρες τους. Στην Ελλάδα ο βαθμός δυσαρέσκειας είναι (-4,7) έναντι (-2) στην ΕΕ των 27.   Διαδώστε αυτό το άρθρο