Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Οι πρώτοι 3 δασικοί χάρτες – Δείτε τους στο Newsit

– 95.000 στρέμματα στον Μαραθώνα, 3.413 στη Ν.Πεντέλη, 23.914 στην Π.Πεντέλη
– Περιθώριο 45 ημερών για την υποβολή ενστάσεων
– Από 50 έως 4.000 ευρώ το παράβολο

Με τρεις περιοχές της Αττικής ξεκινάει η διαδικασία κύρωσης των νέων δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και την Κτηματολόγιο ΑΕ.

Ειδικότερα, πρόκειται για περιοχές 95 χιλιάδων στρεμμάτων στον Μαραθώνα, εκ των οποίων τα 53 χιλ. στρέμματα χαρακτηρίζονται ως δάση, 3.413 στρεμμάτων στη Νέα Πεντέλη, όπου ως δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται τα 3.121 στρέμματα και 23.914 στρεμμάτων στην Παλαιά Πεντέλη με προτεινόμενα δάση τα 22.204 στρέμματα.

Οι δασικοί χάρτες Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μαραθώνα είναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα ΥΠΕΚΑ, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και Κτηματολόγιο ΑΕ), στα δασαρχεία Πεντέλης και Καπανδριτίου, καθώς και στα δημοτικά ή διαμερισματικά καταστήματα των περιοχών αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΔΩ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους εντός 45 ημερών ή 65 ημερών αν κατοικούν στο εξωτερικό.

Η υποβολή των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος δασικού χάρτη αφορά αποκλειστικά τον χαρακτήρα κάποιας εμφανιζόμενης στον χάρτη έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της, το οποίο δεν εξετάζεται κατά την παρούσα φάση. Ειδικότερα, αντίρρηση μπορεί να υποβληθεί, είτε επειδή μία έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική (ενώ δεν είναι) ή και αντίστροφα, επειδή κάποια έκταση έχει παραλειφθεί να χαρακτηριστεί δασική (ενώ είναι).

Μαζί με την αίτηση κατατίθεται και χρηματικό παράβολο, το ύψος του οποίου ξεκινά από 50 ευρώ και αυξάνεται έως τα 4.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Σημειώνεται πως δεν έχει προβλεφθεί η επιστροφή του παραβόλου ακόμη και σε περίπτωση δικαίωσης του ιδιοκτήτη, που υποβάλλει την αντίρρηση.

Ειδικότερα:

* Για εμβαδόν έκτασης έως και 1.000 τ.μ., το παράβολο είναι 50 ευρώ.

* Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ., 150 ευρώ.

* Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 5.000 τ.μ. έως και 20.000 τ.μ., 500 ευρώ

* Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 20.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ.,1.000 ευρώ.

* Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ., 2.000 ευρώ

* Για εμβαδόν έκτασης μεγαλύτερης των 300.000 τ.μ., 4.000 ευρώ.

Οι αντιρρήσεις θα εξετάζονται μέσα σε τέσσερις μήνες από την κατάθεσή τους από τις τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων και μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αντιρρήσεων, για όλες τις περιοχές που δεν θα ασκηθούν αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης θα κυρωθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Oι τρεις αυτοί δασικοί χάρτες θα λειτουργήσουν πιλοτικά και εντός των επόμενων μηνών θα ακολουθήσουν οι χάρτες σε Κηφισιά, Δροσιά, Σταμάτα και Φυλή. Εξάλλου, η διαδικασία κύρωσης δασικών χωρών για όλη την Επικράτεια θα αποτελέσει μακροχρόνιο έργο, καθώς αυτή τη στιγμή το Κτηματολόγιο έχει καταγεγραμμένο, με παλιότερους χάρτες που μπορούν να επικαιροποιηθούν και να μπουν σε διαδικασία κύρωσης, μόλις 6,5% του ελληνικού εδάφους.

Από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, πάντως, δεν λείπουν οι ενστάσεις, καθώς, ειδικά στην Παλαιά Πεντέλη, εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών και οικισμοί εμφανίζονται ως δάση, μεταξύ των οποίων και 820 στρέμματα του συνεταιρισμού των Δικαστικών, τα οποία ωστόσο δεν είναι χτισμένα, καθώς και του Συνεταιρισμού των κτηνοτρόφων για τους οποίους προβλέπεται ειδική ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι θα προσκομίσουν παραχωρητήρια του 1955. Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση, αν βρεθεί αυθαίρετο κτίσμα μέσα σε δασική έκτασηθα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την αυθαίρετη δόμηση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε