Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Οι στρατιωτίνες ζητούν εξίσωση με τους άλλους δημοσίους

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Γυναίκα στρατιωτικός που απέκτησε τρίτο παιδί πέτυχε δικαστικά να της δοθεί 3μηνη άδεια με πλήρεις αποδοχές όπως ισχύει για τους πολιτικούς υπαλλήλους. Ανοίγει ο δρόμος για επέκταση του μέτρου και στους άνδρες;

 

Ισότητα με τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και μεταξύ ανδρών και γυναικών διεκδικούν οι εργαζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Σύμφωνα με το Έθνος, πρόσφατη απόφαση του διοικητικού Εφετείου Αθηνών έδωσε το δικαίωμα σε γυναίκα στρατιωτικό να πάρει τρεις μήνες επιπλέον άδεια μετά την γέννηση του τρίτου της παιδιού, όπως προβλέπει ο δημόσιος υπαλληλικός κώδικας.
 
Συγκεκριμένα, η γυναίκα στρατιωτικός που απέκτησε τρίτο παιδί ζήτησε από την Υπηρεσία της να της χορηγηθεί τρίμηνη άδεις με πλήρεις αποδοχές, με βάση τα ισχύοντα για τις δημοσίους πολιτικού διοικητικούς υπαλλήλους. Η Υπηρεσία όμως αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της.
 
Έτσι η στρατιωτικός προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών το οποίο με πρωτοποριακή του απόφαση του, τη δικαίωσε και αναγνώρισε το δικαίωμα της για την εν λόγω άδεια. Το δικαστήριο επικαλέστηκε τη συνταγματική αρχή της ισότητας των δύο φύλων, τη συνταγματική προστασίας της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας και την αρχή του κοινοτικού δικαίου περί της εναρμόνισης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.
 
Το θέμα πλέον είναι εάν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα επεκτείνουν το μέτρο σε άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έκαναν πρόσφατα και με την άδεια ανατροφής τέκνου, όπου εξισώθηκαν τα δύο φύλα.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε