Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα και οι μισθοί την κατηφόρα

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα και οι μισθοί την κατηφόρα

– Πληρώνουμε την 2η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη
– Έως και 18,5% οι αυξήσεις σε προιόντα και και υπηρεσίες

Την ίδια ώρα που οι συντάξεις μειώνονται έως και 40%. Την ίδια ώρα που οι μισθοί των ιδιωτικών υπαλλήλων μπαίνουν σε κατάσταση “παρατεταμένου παγετού” το ράλυ ανόδου των τιμών σε προιόντα και υπηρεσίες δεν λέει να σταματήσει.

Από την αρχή του έτους σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής συνομοσπονδίας Ελληνικού εμπορίου οι αυξήσεις είναι εντυπωσιακές.

18,5% έχει αυξηθεί το κόστος των μεταφορών (κυρίως λόγω της τριπλής αύξησης των καυσίμων)
10% έχει αυξηθεί η πώληση αλκοόλ  (λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης)
7% έχουν αυξηθεί τα είδη σπιτιού
3,5 % έχει αυξηθεί το κόστος επικοινωνίας
3% έχει αυξηθεί το κόστος εκπαίδευσης
5% έχουν αυξηθεί οι διάφορες υπηρεσίες
8,7% έχει αυξηθεί η περίθαλψη

Από 3% έως 6% αύξηση έχει καταγραφεί σε 150 προιόντα (συσκευασμένα τρόφιμα, απποριπαντικά κ.α ). Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ 400 ακόμα προιόντα μεταξύ των οποίων και πρώτης ανάγκης έχουν ανατιμηθεί έως και 3%.

Ο κ. Β. Κορκίδης πρόεδρος της ΕΣΕΕ μιλώντας στο Newsit σημείωσε πως δεν πρόκειται να γίνουν άλλες αυξήσεις στα προιόντα καθώς δεν υπάρχει ζήτηση. Όπως διευκρίνησε οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με 4 εργαζόμενους και κάτω δεν πρόκειται να κάνουν απολύσεις.   

Αγοράζουμε την 2η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη

Μόνο στην Ολλανδία τα πρατήρια πωλούν ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη από εμάς. Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στην χώρα της τουλίπας φθάνει στο 1,6 ευρώ ανά λίτρο την ίδια ώρα που στη χώρα μας η τιμή φθάνει το 1,54. 
Βέβαια στην Ολλανδία η τιμή είναι τόσο υψηλή γιατι προωθούν τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και φυσικά την ποδηλατάδα. Στην Ελλάδα οι υψηλοί φόροι και δασμοί εκτοξεύουν την τιμή καθιστώντας την χώρα πρωταθλητή ακρίβειας. Κύπρος και Βουλγαρία έχουν τα πιο φθηνά καύσιμα στην Ευρώπη με την τιμή λίτρου να φθάνει το 1,10 !! 

“Αργυρό μετάλλιο” ακρίβειας παίρνει η χώρα μας και για την σούπερ αμόλυβδη η μέση τιμή της οποίας ξεπερνά το 1,70.

Η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στην τιμή πώλησης πετρελαίου κίνησης με την μέση τιμή να φθάνει το 1,27 την ώρα που άλλες χώρες το διαθέτουν πολύ φθηνότερα μειώνοντας τους φόρους καθώς θεωρείτε ότι είναι λιγότερο βλαβερό για το περιβάλλον.

Το ΝΕΟ ΙΝΚΑ με ανακοίνωση του ζητά να μειωθούν οι τιμές των προιόντων όσο και οι μισθοί, δηλαδή 30%.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε